Region Norrbotten

Kostnader för hyrpersonal minskar kraftigt

Dela

Under årets sex första månader sjönk Region Norrbottens kostnader för inhyrd personal med 25 procent jämfört med samma period året innan. Kostnaderna har minskat över hela landet.

Minskningen har skett både inom primärvård, psykiatri och somatisk vård. För Region Norrbotten innebär minskningen på 25 procent 90 miljoner kronor. Det är pengar som kan investeras i egna medarbetare.

 – Vi har blivit fler och vi vill fortsätta att anställa inom vården. Att ha egna medarbetare i stället för inhyrda är det absolut bästa för både oss och norrbottningarna, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sedan januari i år finns ett regiongemensamt avtal, med gemensam prissättning för olika bemanningstjänster i vården.

– Vi kommer alltid att ha ett visst behov av hyrbemanning, till exempel för att täcka tillfälliga arbetstoppar och hantera särskilda behov. Det gemensamma avtalet gör att vi får bättre kontroll på kvalitet och kostnader, säger Pia Näsvall.

Den stora minskningen av hyrkostnader innebär att Norrbotten inte längre är den region där hyrkostnaderna är högst i förhållande till kostnaderna för egna medarbetare. Målet är att hyrkostnaderna ska vara max två procent av de totala personalkostnaderna.

– Vi har en bra bit kvar tills det målet är uppnått, men det går åt rätt håll.

Nyckelord

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye