Invigning av multitaskande våtmark
Det extremväder i Europa med översvämningar till följd av mycket regn som drabbat bland annat Polen, Tyskland och Tjeckien gör det angeläget att prata om åtgärder som kan förhindra och lindra konsekvenserna av höga vattenflöden.
Våtmarker är just sådana miljöhjältar som kan anläggas som en preventiv åtgärd. Men våtmarkerna kan mer än bara samla vatten och gör flera saker på en och samma gång.
Nu kan du lära dig mer om varför man anlägger våtmarker och vad de är bra för när Uppsala Stift tillsammans med Håbo kommun inviger våtmarken Broby Backar.
Uppsala stift äger 4000 hektar åkermark inom sitt område som sträcker sig genom Uppland, Gästrikland och Hälsingland. Förutom att fungera som uppsamling vid översvämningar anläggs våtmarker för att klimatkompensera för de näringsämnen som åkermarken avger då våtmarker och fosfordammar hindrar och försvårar fosfor från att komma ut i sjöar och hav. Hittills har stiftet skapat 4 våtmarker och fosfordammar och nu är Broby Backar i Håbo kommun nästa våtmark att inviga.
-Våtmarken blir ett lugnvatten som möjliggör att partiklar som binder fosfor och kväve hinner sjunka till botten istället för att föras vidare ut i sjöar och hav. När man anlägger våtmarker skapas bra miljöer för växt- och djurarter som trivs i och kring våtmarker vilket bidrar till en ökad biologisk mångfald, förklarar Helena Eld, avdelningschef på Uppsala Stift som också betonar att den vattendamm som bildas tillsammans med den grönska som kommer växa upp även blir en estetisk detalj i landskapet.
Halva våtmarksområdet som nu invigs förvaltas av Uppsala stift och den andra halvan ägs av Håbo kommun. Utan samverkan hade inte denna våtmark kunna tillskapas.
Välkommen till invigningen på plats vid Broby Backar!
När? Torsdag 3 oktober, klockan 15:00
På plats finns Uppsala stift, Håbo kommun och förtroendevald kyrkopolitiker.
Våtmarken Broby Backar
Uppsala Stift har under 2024, i samarbete med Håbo kommun, anlagt en ny våtmark nedanför Broby backar. Det primära syftet är att fördröja vattnet vid höga flöden, minska översvämningar och rena vattnet från växtnäringsämnen som kväve och fosfor. På så sätt bidrar våtmarken till att förbättra vattenkvaliteten i den nedströms liggande Mälaren.
Det centrala stordiket tar emot vatten från ett 700 ha stort område, mestadels jordbruksmark och bebyggda ytor. Detta medför problem med höga näringshalter och varierande vattenflöden. Marken kring diket är låglänt och svämmar över vid snösmältning och kraftiga regn, vilket gör den svårbrukad för arrendatorerna. Tanken är att våtmarken också ska underlätta brukandet av åkern intill.
Den nya våtmarken gynnar även många växt- och djurarter som trivs i och kring våtmarksmiljöer. Måsar, änder, gäss, svarthakedoppingar och svalor är några fågelarter som gärna utnyttjar våtmarken. Grodor, fiskar, trollsländor och klövvilt är andra arter som också kommer hitta hit.
Våtmarken har en central djupare del som omges av långgrunda stränder. Vattennivåerna i våtmarken kommer att pendla i takt med vattennivåerna i diket. Vid högvatten stiger vattnet upp på de långgrunda ytorna runt djupdelen och vattenspegelns areal ökar till det dubbla. Vid lågvatten är det bara djupdelarna som är vattentäckta. På så sätt kan våtmarken buffra vatten och jämna ut vattenflöden nedströms.
Hela våtmarksområdet kommer betas av fåren som även betar kring Broby backar.
Nyckelord
Kontakter
Mona WahlundPressekreterare Uppsala stiftskansli
Tel:018-680755mona.wahlund@svenskakyrkan.seHelena EldAvdelningschef • Uppsala stiftkansli
Tel:018680745helena.eld@svenskakyrkan.seBilder
Dokument
Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2023-12-31) 838 348 personer varav 54,7 procent är medlemmar i Svenska kyrkan. Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.
Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.
Följ Uppsala stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift
Biskop Karin möter Sigtuna församling25.11.2024 14:45:21 CET | Pressmeddelande
I fyra dagar uträttar biskop Karin Johannesson visitation i Sigtuna församling. Kyrkoherde Jakob Tronêt med personal har ordnat med ett program där bland annat församlingens konfirmander får utrymme att fråga ut biskopen. Vid det offentliga panelsamtalet "Café Existens", när även allmänheten bjuds in för att samtala och ställa frågor, finns biskopen med i panelen och där man vill prata om "hur vi tillsammans är det välkomnande vi:et i Sigtuna?"
Lars Viper blir ny kontraktsprost i Upplands södra kontrakt25.11.2024 08:16:30 CET | Pressmeddelande
Biskop Karin Johannesson utser Lars Viper till kontraktsprost i Upplands södra kontrakt med start 1 januari 2025 och sex år framåt. Lars kombinerar sitt jobb som kontraktsprost med att vara kyrkoherde i Roslagens östra pastorat.
Stiftsfullmäktige i Uppsala stift18.11.2024 16:49:35 CET | Pressmeddelande
Stiftsfullmäktiges ledamöter samlas torsdag 21 november för att ta beslut om bland annat verksamhetsplaner och budget för nästa år och sex motioner ska besvaras. Dessutom ska Uppsala stifts miljöpriset delas ut.
Magnus Natander blir ny kontraktsprost i Hälsinglands södra kontrakt18.11.2024 14:26:21 CET | Pressmeddelande
Uppsala stifts biskop Karin Johannesson har utsett Magnus Natander till kontraktsprost för Hälsinglands södra kontrakt med start den 1 januari 2025 och i sex år framåt. Magnus Natander jobbar idag som komminister i Söderala pastorat och kombinerar det med tjänsten som kontraktsprost.
Fredrik Hesselgren blir ny kontraktsprost i Gästrikland13.11.2024 14:56:56 CET | Pressmeddelande
Uppsala stifts biskop Karin Johannesson har utsett Fredrik Hesselgren till kontraktsprost för Gästriklands kontrakt med start den 1 januari 2025 och i tre år framåt. För närvarande jobbar Fredrik som kyrkoherde i Gävle församling, en tjänst som han kommer kombinera med arbetet som kontraktsprost.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum