Region Östergötland

Avtal om ledsagning på US förlängs inte

Dela

Regionstyrelsen beslutade på onsdagen att inte förlänga avtalet med Funktionsrätt Östergötland om ledsagning vid Universitetssjukhuset i Linköping (US). Ledsagning av patienter kommer i stället att ske på andra sätt på sjukhuset.

Ledsagarservicen vid US är en arbetsmarknadsåtgärd som startade 2017 i samverkan med flera externa finansiärer. En utredning som presenterades för regionstyrelsen 2023 visade att det skulle krävas ett årligt bidrag om 1 miljon kronor för att bedriva verksamheten i samma omfattning som under 2022. En ny utredning visar nu att det framåt inte finns möjlighet till samfinansiering med externa finansiärer och på onsdagen beslutade regionstyrelsen att inte förlänga avtalet om ledsagarservice.

– Ledsagarservice har genom sin roll som ledsagare på US bidragit till värdefull och uppskattad patientnytta. Jag kan bara beklaga att det denna gång tyvärr inte har gått att hitta en långsiktig konstruktion för detta. Vi har tidigare varje gång lyckats hitta en lösning för Ledsagarservice, men i den nuvarande ekonomiskt kärva situationen i Region Östergötland slimmas administrationen och en ny lösning har tyvärr inte gått att få fram, säger Andreas Westöö (L), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Region Östergötland har flera olika möjligheter till ledsagning på sjukhuset för patienter som behöver det. Röda Korset har en frivilligverksamhet som har uppdraget att hänvisa patienter och till viss del ledsaga dem. Därutöver kan Region Östergötlands tjänst för inre logistik och transport på sjukhusen utföra ledsagningar vid behov. Dessutom avsätter vårdinrättningen i vissa fall själva personal för att hämta och lämna patienter.

Avtalet med Funktionsrätt Östergötland om ledsagning har endast omfattat Universitetssjukhuset i Linköping.

Kontakter

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye