Transportstyrelsen

Lastbilsbranschen följer reglerna bra

Dela

Regelefterlevnaden är överlag hög – oavsett om är det gäller krav på förare, företag eller fordon. Det framkommer i Transportstyrelsens nya tillståndsmätning som kontrollerar hur yrkestrafiken lever upp till de regler och krav som finns för de som utför godstransporter på väg.

Lastbilar kör på en landsväg i ett höst landskap.
Generellt sett är regelefterlevnad inom branschen hög och har varit så under en längre period. Foto Liza Simonsson/Transportstyreslen

Transportstyrelsen genomför regelbundna tillståndsmätningar inom yrkestrafiken för att se hur företagen på marknaden följer de regler som finns. Syftet är att få en bild av hur yrkestrafiken fungerar och säkerställa att konkurrensen fungerar. Det handlar om återkommande mätningar för gods-, buss- och taxitrafik.

I år har kontrollen genomförts för godstransporter på väg. Generellt sett är regelefterlevnad inom branschen hög. Bland annat kan nämnas att en stor majoritet av förarna hade korrekta behörigheter, att samtliga företag hade nödvändiga tillstånd och att fordonsskatten var betald för i stort sett samtliga svenskregistrerade fordon. Noterbart är också att det nu varit så här över en längre tidsperiod.

Brister inom kör- och vilotider och fordonens skick

Gemensamt för de mätningar som hittills har genomförts är att kör- och vilotider stuckit ut som ett område med förhållandevis låg efterlevnad av reglerna. I årets mätning klarade 80 procent av förarna denna del av kontrollen utan anmärkningar.

– Trots att det här är ett av områdena som har högst andel brister går det tydligt att se en positiv utveckling över tid. Jämfört med förra mätningen har regelefterlevnaden ökat med 7 procentenheter och jämfört med mätningen 2015 med hela 14 procentenheter, säger Samuel Höök, utredare vid Transportstyrelsen.

Vad gäller fordonens tekniska beskaffenhet har dessvärre andelen som lever upp till kraven minskat något över tid. I årets mätning bedömdes 70 procent av fordonen möta kraven, vilket gör den till området med lägst regelefterlevnad.

– Utvecklingen är bekymmersam. Det är ett område där vi ser att mer kan göras, säger Samuel Höök.

De flesta trivs på jobbet

Undersökningen om lastbilsförarnas sociala villkor visar att en majoritet trivs med sitt arbete och är nöjda med sina arbetsförhållanden. Liksom i 2022 års rapport framkommer vissa skillnader i sociala villkor beroende på i vilket land arbetsgivaren är etablerad i.

Över tid har dock de sociala villkoren förbättrats även för förare med utländsk arbetsgivare, men fortfarande övernattar de oftare än svenska förare i lastbilen och har i genomsnitt lägre lön.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Transportstyrelsen kan gå vidare med upphandlad skylttillverkare25.10.2024 15:10:00 CEST | Pressmeddelande

Förvaltningsdomstolen har bedömt att Transportstyrelsen har agerat rätt vid upphandlingen av ny skylttillverkare: – Vi kommer nu arbeta vidare utifrån det utslaget. Avtalet som ska tecknas är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland, som enligt uppgift kommer att bygga upp den svenska skylttillverkningen på plats i Sverige med hjälp av en svensk partner, säger Anna Berggrund, avdelningschef.

Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor23.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige har betydligt högre andel påbackningsolyckor, jämfört med länder som Frankrike och USA. Det framkommer i en ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik: – Parkeringsplatser i stadsområden är särskilt utsatta platser, där nästan hälften – 44 procent – av olyckorna inträffar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen och doktorand i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye