Alarmerande siffror av sexuellt våld i Kongo-Kinshasa visar ny rapport
Förra året vårdade Läkare Utan Gränsers team i Kongo-Kinshasa i snitt fler än två personer som hade utsatts för sexuellt våld varje timme. En dyster trend som dessvärre fortsatte öka under de första månaderna av 2024. Det framkommer i Läkare Utan Gränsers nya rapport "We are calling for help". Nu uppmanar organisationen alla aktörer att omedelbart vidta förebyggande åtgärder och förbättra vården för de överlevande.
Sexuellt våld är en stor medicinsk och humanitär kris i Kongo-Kinshasa. Under 2023 vårdade Läkare Utan Gränsers team i landet, tillsammans med sjuk- och hälsovårdsmyndigheter, 25 166 personer som hade utsatts för sexuellt våld. Det är den högsta siffran som organisationen någonsin har registrerat i landet, baserat på data från 17 projekt av Läkare Utan Gränsers projekt i fem provinser. Under åren 2020, 2021 och 2022 vårdade Läkare Utan Gränsers team i genomsnitt 10 000 personer som hade utsatts för sexuellt våld per år i landet. 2023 markerar därför en stor ökning.
LÄS RAPPORTEN "We are calling for help" HÄR.
Denna dystra trend accelererade under de första månaderna av 2024 - enbart i provinsen Nordkivu vårdade Läkare Utan Gränser 17 363 överlevare av sexuellt våld mellan januari och maj. Inte ens halvvägs genom året utgjorde detta redan 69 procent av det totala antalet som vårdades under 2023 i de fem ovan nämnda provinserna.
Kvinnor på flykt ofta utsatta
Data från 2023, som har analyserats och verifierats under flera månader, visar att 91 procent av de personer som Läkare Utan Gränser vårdade i Kongo-Kinshasa var i Nordkivu. Där har sammandrabbningar mellan M23-gruppen, den kongolesiska armén och deras respektive allierade pågått sedan slutet av 2021 och tvingat hundratusentals civila på flykt.
Den stora majoriteten av överlevare (17 829) vårdades i flyktinglägren runt Goma, som fortsatte att växa under 2023.
— Enligt vittnesmål från våra patienter attackerades två tredjedelar av dem under pistolhot, säger Christopher Mambula, ansvarig för Läkare Utan Gränsers projekt i Kongo-Kinshasa. Dessa attacker ägde rum i flyktinglägren, men också i omgivningarna när kvinnor och flickor – som stod för 98 procent av de som vårdades av Läkare Utan Gränser under 2023 – gick ut för att samla ved eller vatten, eller för att arbeta på fälten.
Den stora närvaron av beväpnade män i och runt flyktinglägren är en förklaring till ökningen av sexuellt våld, men brist på humanitärt stöd och omänskliga levnadsförhållandena på dessa platser ger bränsle till utvecklingen. Bristen på sanitet, mat, vatten och arbete gör kvinnor och flickor (en av tio som vårdades av Läkare Utan Gränser 2023 var minderåriga) extra sårbara eftersom de tvingas söka sig till närliggande platser där det finns många beväpnade män. Andra utsätts för sexuellt våld när de försöker försörja sina familjer.
— På pappret verkar det finnas många projekt för att förebygga och svara på behoven hos de som har utsatts för sexuellt våld, säger Christopher Mambula. Men i flyktinglägren kämpar våra team varje dag med att hjälpa de som har utsatts. De få projekt som finns är alltid för kortlivade och har bristande resurser. Mycket mer behöver göras för att skydda kvinnor och möta deras akuta behov.
Brådskande uppmaningar till åtgärder
Baserat på de behov som de utsatta har uttryckt, och med utgångspunkt i tidigare arbete, listar Läkare Utan Gränsers i sin rapport ett 20-tal brådskande åtgärder som måste vidtas av parterna i konflikten, de kongolesiska myndigheterna såväl som internationella givare och den humanitära sektorn. För Läkare Utan Gränser finns det tre huvudområden.
För det första uppmanar Läkare Utan Gränser alla parter i konflikten att respektera internationell humanitär rätt. Det krävs ett absolut förbud mot sexuellt våld och skyddet av civila som hamnat mitt i striderna måste vara en prioritet. Uppmaningen att skydda civila från övergrepp riktar sig också till de som är involverade i humanitära projekt.
För det andra efterlyser Läkare Utan Gränser förbättrade levnadsvillkor på platser för internflyktingar. Tillgången till mat, vatten, arbete samt till en säker och väl upplyst plats för sanitet och tak över huvudet måste förbättras. Dessa satsningar måste också åtföljas av ökade insatser för att öka medvetenheten om sexuellt våld.
Slutligen efterlyser Läkare Utan Gränser särskilda investeringar i bättre medicinsk, socialt, juridiskt och psykologiskt stöd till de som har utsatts för sexuellt våld. Detta kräver långsiktig finansiering för att förbättra sjukvårdsutbildningen, det juridiska stödet och skyddet för överlevande. Dessutom måste förebyggande behandling efter våldtäkt, som hivbehandling, vaccin mot sjukdomar och dagen efter-piller, finnas tillgänglig på vårdinrättningar.
Det behövs också finansiering till utbildningsinsatser för att förhindra stigmatisering eller marginalisering av de som har utsatts, vilket ibland hindrar dem från att söka vård. Med tanke på det stora antalet förfrågningar om abort från överlevare, kräver Läkare Utan Gränser också en anpassning av den nationella rättsliga ramen för att garantera tillgång till omfattande medicinsk abortvård.
Nyckelord
Kontakter
Presstelefon
Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).
Dokument
Länkar
Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - så hjälper vi dig efter bästa förmåga.
Följ Läkare Utan Gränser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser
Haiti: Läkare Utan Gränser avbryter sin verksamhet efter våld20.11.2024 11:49:48 CET | Pressmeddelande
Läkare Utan Gränser avbryter sin verksamhet i Haitis huvudstad Port-au-Prince efter en rad allvarliga hot, attacker och våld mot dess personal. Detta sker i efterdyningarna av en attack mot en av organisationens ambulanser den 11 november, där minst två patienter avrättades och personalen skadades.
Khartoum: Var sjätte patient är barn18.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
16 procent av de patienter som har vårdats för krigsskador på Bashair Teaching Hospital i Khartoum, Sudan, hittills i år är under 15 år. Många av barnen hade skott-, spräng- och splitterskador. Samtidigt oroas läkarna av att allt fler barn och gravida som kommer till sjukhuset är akut undernärda.
Sjukvårdsattacker ökar – Läkare Utan Gränsers insatser hårt drabbade30.10.2024 06:55:56 CET | Pressmeddelande
Attacker mot sjukvårdsinrättningar ökar i krig och konflikter världen över. Nu släpper Läkare Utan Gränser statistik kring organisationens säkerhetsincidenter, och lanserar samtidigt en namninsamling för att få stopp på attackerna.
Kriget i Gaza måste ta slut3.10.2024 15:25:35 CEST | Pressmeddelande
Det förödande kriget i Gaza har nu pågått i snart ett år. Fler än 40 000 människor har dödats och 96 000 skadats. Samtidigt har sjukvårdsinrättningar systematiskt förstörts och av Gazas 36 sjukhus är det i dag endast 17 som delvis fungerar.
Ny rapport: Chockerande antal gravida och barn dör i södra Darfur25.9.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
En av de allvarligaste kriserna för mödrar och barn i världen pågår just nu i södra Darfur i Sudan. Det visar en ny rapport från Läkare Utan Gränser. I det konfliktdrabbade området dör nu barn och gravida, födande och nyblivna mammor av tillstånd som kan förebyggas. Läkare Utan Gränser är på plats, men vårdbehoven överstiger vida vad organisationen har möjlighet att hantera.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum