Transportstyrelsen vill stoppa körkortsturismen
Transportstyrelsen vill kunna neka utbyte av utländska EES-körkort till svenska. Myndigheten lämnar nu in en framställan om lagändring till regeringen för att få stopp på den så kallade körkortsturismen.
– Vi vill att personer med svenska körkort ska ha nödvändiga kunskaper och praktiska färdigheter för att köra de fordon som man har körkortsbehörighet för, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.
Under året har Transportstyrelsen gjort en omfattande analys av ett stort antal ansökningar om utbyte av utländska körkort från länder inom EES-området till svenska körkort. Resultatet visar tydliga indikationer på att personer som är folkbokförda i Sverige tar sig till andra länder inom EES för att få ett körkort från ett tredjeland utbytt till ett europeiskt körkort. Flera andra europeiska länder har mer frikostiga utbytesregler än Sverige.
När det europeiska körkortet är utfärdat återvänder personen till Sverige och begär utbyte av det europeiska körkortet till ett svenskt körkort. Transportstyrelsen får i dagsläget inte neka utbyte om personen uppfyller de formella kraven, det vill säga har ett giltigt EES-körkort och är permanent bosatt i Sverige. Under 2023 genomfördes cirka 15 000 utbyten från ett utländskt till ett svenskt körkort. Uppskattningsvis 90 procent av dessa var utbyten från ett annat EES-land. Analysen visar att nära 24 procent av de utbytta EES-körkorten har haft sitt ursprung i ett körkort utfärdat i ett tredjeland.
– Utifrån resultaten kan vi konstatera att cirka 3 000 personer i Sverige under förra året kan ha fått ett svenskt körkort utan att ha styrkt sina färdigheter genom ett förarprov i Europa. Det innebär att det finns en viss osäkerhet kring personens kompetens att köra fordon trafiksäkert. Vi vill se åtgärder för att kunna minska den osäkerheten, säger Jonas Bjelfvenstam.
Utbyte ska endast accepteras i tre fall
Enligt Transportstyrelsens förslag ska utbyte till ett svenskt körkort från körkort från andra EES-länder med ursprung i tredjeland endast accepteras i tre fall:
- Om körkortet är utfärdat efter ett godkänt förarprov (kunskapsprov samt körprov) i en stat inom EES.
- Om körkortet är utfärdat efter utbyte av ett körkort som ursprungligen har utfärdats i Färöarna, Storbritannien och Nordirland, Japan eller Schweiz. (Detta är länder Sverige har bilaterala utbytesavtal med redan i dag.)
- Om körkortsinnehavaren haft sitt körkort i ett EES-land i minst fem år innan han eller hon permanent bosatt sig i Sverige.
Om en sådan regeländring införs är bedömningen att körkortsturismen som den ser ut i dag kommer att försvåras betydligt.
Tidigare åtgärder inte tillräckliga
Transportstyrelsen har sedan tidigare infört flera åtgärder för att motverka att utbyten inte sker på felaktiga grunder. Trots detta visar myndighetens analys att körkortsturismen fortgår och bedömningen är att det i dagsläget inte finns något som tyder på att problemet kommer att minska eller försvinna. Slutsatsen är därför att en lagändring måste till för att få stopp på körkortsturismen.
– Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder och säkerheten på våra vägar kommer först. Vi ser här betydande trafiksäkerhetsrisker och det är angeläget att motverka riskerna för att undvika flera döda och skadade i trafiken, säger Jonas Bjelfvenstam.
Transportstyrelsens framställan om lagändring finns tillgänglig nedan under rubriken dokument.
Transportstyrelsens rapport granskning utbyte utländska körkort finns tillgänglig nedan under rubriken dokument.
Transportstyrelsens tidigare pressinformation (240327) finns tillgänglig nedan under rubriken länkar.
Kvalificerad utredare Ted Snölilja finns tillgänglig för kommentarer via Transportstyrelsens presstjänst, 010-495 43 00, press@transportstyrelsen.se
Fakta: EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet)
Medlemmar i EES är EU:s medlemsländer samt Norge, Island och Lichtenstein.
Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), Schweiz och Norden (Europaparlamentets webbplats)
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder
Dokument
Länkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Antalet omkomna i vägtrafiken minskar18.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
Fram till och med oktober i år har 178 personer mist livet i trafiken, det är 22 färre än året innan. Det visar de preliminära uppgifterna som sammanställts av Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen kan gå vidare med upphandlad skylttillverkare25.10.2024 15:10:00 CEST | Pressmeddelande
Förvaltningsdomstolen har bedömt att Transportstyrelsen har agerat rätt vid upphandlingen av ny skylttillverkare: – Vi kommer nu arbeta vidare utifrån det utslaget. Avtalet som ska tecknas är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland, som enligt uppgift kommer att bygga upp den svenska skylttillverkningen på plats i Sverige med hjälp av en svensk partner, säger Anna Berggrund, avdelningschef.
Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor23.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Sverige har betydligt högre andel påbackningsolyckor, jämfört med länder som Frankrike och USA. Det framkommer i en ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik: – Parkeringsplatser i stadsområden är särskilt utsatta platser, där nästan hälften – 44 procent – av olyckorna inträffar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen och doktorand i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet.
Nära nio miljoner passagerare i luften17.10.2024 13:24:22 CEST | Nyheter
Antalet passagerare fortsätter att öka inom utrikesflyget, samtidigt som det minskar inom inrikesflyget. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets tredje kvartal jämförs med samma period året innan.
Lågkonjunkturen bromsar flygets återhämtning11.10.2024 11:02:57 CEST | Pressmeddelande
Det kommer att ta längre tid för flygtrafiken att återhämta sig, än vad tidigare prognoser förutsett. Orsaken är att lågkonjunkturen ser ut att hålla i sig. Samtidigt är det stora skillnader mellan inrikes- och utrikesflyget. Det visar Transportstyrelsens passagerarprognos för åren 2024-2030, som därmed skrivs ner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum