Teknikföretagen

Arbetsgivare inom EU startar forskningsinstitut

Dela

Arbetsgivarorganisationerna inom EU startar den 1 oktober ett nytt forskningsinstitut i Bryssel, European Employers’ Institute (EEI). Syftet är att ta fram forskningsunderlag utifrån arbetsgivarnas perspektiv inom EU. Teknikföretagen är medgrundare till det nya institutet.

Illustration: Shutterstock
Illustration: Shutterstock

Bakom institutet står både de största organisationerna som företräder företagen inom industrin, som till exempel Teknikföretagen och tyska Gesamtmetall, samt sektoriella arbetsgivarorganisationer på EU-nivå som Ceemet, Geopa, Hotrec, WEC med flera.

– I en komplex och oförutsägbar ekonomisk värld, behöver politiska beslut fattas baserat på fakta och siffror. Vi vill bidra till agendan för sysselsättning och sociala frågor på EU-nivå, säger Pia Sandvik, vd för Teknikföretagen.

Det nya institutet kommer att presentera studier, analyser, publikationer, anordna event med mera. Syftet är kunskapsutbyte på EU-nivå och en balanserad dialog om de sociala frågorna utifrån både ett arbetsgivar- och arbetstagarperspektiv. Det finns ju redan ett motsvarande institut från arbetstagarsidan: ETUI.

Institutets medgrundare:

  • Följande nationella organisationer för tillverkningsindustrin: Teknikföretagen, GesamtMetall (Tyskland), UIMM (Frankrike), Dansk Industri och Technology Industries of Finland
  • Flera sektoriella arbetsgivarorganisationer på EU-nivå är också medgrundare: Ceemet, ECEG (kemi), EuroCommerce (handel), FIEC (bygg), Geopa (jordbruk), Hotrec (hotell- och restaurang) och WEC-Europe (bemanning).
  • Ytterligare arbetsgivarorganisationer på både nationell och EU-nivå kommer att ansluta.

EEI invigs och startar sin verksamhet i Bryssel den 1 oktober 2024. Institutet finansieras av medlemmarna och av externa forskningsmedel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Logotyp: European Employers' Institute, EEI
Logotyp: European Employers' Institute, EEI
Ladda ned bild
Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen
Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen
Ladda ned bild

VI ÄR TEKNIKSVERIGE

Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye