Jönköpings kommun

Tyck till om översiktsplan för mindre tätorter och landsbygd i Jönköpings kommun

Dela

För att Jönköpings kommun ska växa på ett hållbart sätt behöver det finnas en långsiktig planering för hur de olika kommundelarna kan utvecklas och bevaras. Nu finns ett uppdaterat förslag till ny översiktsplan för mindre tätorter och landsbygd ute på granskning. Det innebär att det är möjligt att tycka till om förslaget 1 oktober-1 december.

Vy över åkrar och Vättern i soluppgången.

Jönköpings kommun har under de senaste åren vuxit med cirka 1500 invånare per år. Dessutom vill många nya företag etablera sig i kommunen. För att rusta för framtiden politikerna beslutat att ta fram en ny översiktsplan för hur Jönköpings kommun ska växa.

I takt med att invånarantalet växer ökar behovet av till exempel bostäder, skolor, idrottsplatser, bibliotek och livsmedelsbutiker. Samtidigt ska kommunen värna om naturen och sjöarna, och se till att det finns grönytor. Vägar behöver utvecklas och det behövs en plan för hur de som bor och verkar i kommunen ska kunna ta sig från hemmet till jobb, skola eller fritidsaktiviteter.

Ny granskning av översiktsplanen för mindre tätorter och landsbygd

Översiktsplanen för mindre tätorter och landsbygd var ute på granskning mellan 7 februari och 8 april 2024. Sedan dess har planen omarbetats och eftersom det gjorts vissa större förändringar sedan dess har politikerna i kommunstyrelsen beslutat om att planen ska granskas en andra gång.

- Det är viktigt att processen för hur vi tar fram översiktsplanen går rätt till. Vi behöver forma den tillsammans med såväl näringslivet, organisationer, kommuninvånare och andra myndigheter genom att lyssna på synpunkter och ta hänsyn till behov inför framtiden. Vi vill att hela Jönköpings kommun växer på ett hållbart sätt och är en kommun där människor vill bo, verka och vistas i, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd.

Alla synpunkter som kom in under granskningen i våras är sammanställda och besvarade i ett så kallat särskilt utlåtande.

Större förändringar i planen sedan förra granskningen:

Vindkraftsområden markeras inte i kartan – utreds utifrån område

Den största förändringen är att Jönköpings kommun inte längre markerar områden för vindkraft i översiktsplanen. Anledningen till att vindkraftsområden inte längre markeras ut i översiktsplanen är att kommunen saknar tillräckligt med fakta för att kunna ta beslut. I stället kommer kommunen bedöma om ett område är lämpligt först när en ansökan om tillstånd för vindkraft kommit in.

Ändring i betydelsen av ”natur och friluftsliv”

Kommunen har gjort ändringar i hur områden nära tätorterna benämns. Nu räknas bara friluftsanläggningar, som elljusspår och naturreservat, som ”natur och friluftsliv”. Övriga områden räknas som landsbygd.

Mindre ändringar i plankarta och planbeskrivning

För att rätta till tidigare fel har mindre områden i kartan justerats. Dessutom har det tillkommit information som visas när du klickar på ett område i plankartan.

Planbeskrivningen har ändrats för att matcha ändringarna i plankartan, inklusive den helt omarbetade delen om vindkraft. Riktlinjer och ordval är nu mer konsekventa, faktafel är rättade och vissa delar har förtydligats.

Ta del av förslaget och tyck till om det här

Synpunkter på förslaget ska lämnas skriftligen till stadsbyggnadskontoret via webben, e-post eller post senast 1 december 2024: 

Webb: Ta del av handlingarna och lämna synpunkter på förslaget här

E-post: stadsbyggnad@jonkoping.se
Märk med: Översiktsplan

Post: Stadsbyggnadskontoret, 551 89 Jönköping
Märk med: Översiktsplan

Vad händer sen?

Efter granskningen kommer förslaget bearbetas vidare och kommunfullmäktige väntas sedan fatta beslut om antagande våren 2025. När översiktsplanen vunnit laga kraft börjar den gälla. Alla synpunkter som kommer in under den andra granskningen under hösten, och kommunens bedömning av dem, sammanställs i ett särskilt utlåtande, som redovisas när översiktsplanen blir antagen.

Vad är en översiktsplan?

En översiktsplan består av en karta och en övergripande strategi för hur kommunen ska använda marken, vattnet och hur bebyggelsen ska utvecklas. Den fungerar som en vägledning för beslut, och beskriver hur kommunens mark- och vattenområden ska användas.

Översiktsplanen visar var vi vill att det ska finnas hus, vägar, grönområden och andra funktioner som behövs för en fungerande vardag. Det handlar också om hur vi ska ta tillvara de natur- och kulturvärden som finns i landskapet och den byggda miljön.

Översiktsplanen är på en övergripande och långsiktig nivå. Den styr och vägleder om hur olika områden kan bebyggas, vad som ska bevaras och vad som ska utvecklas. Detaljerna för ett område bestäms senare när kommunen tar fram detaljplaner.

Jönköpings kommuns nya översiktsplan - två delar

Arbetet med Jönköpings kommuns nya översiktsplanen är uppdelad i två delar, där de två delarna tillsammans gått under arbetsnamnet Utbyggnadsstrategi 200 000 invånare. Första delen som omfattar centrala tätorten antogs av kommunfullmäktige februari 2023. Den andra delen, som handlar om kommunens mindre tätorter och landsbygd, är den plan som är på granskning nu. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye