Snart dags för höstens vaccination - boka tid redan nu
Höstens årliga vaccinationsinsats mot influensa, covid-19 och pneumokocker startar den 15 oktober för alla personer som är 65 år eller äldre och alla vuxna som tillhör en riskgrupp. För dessa grupper är vaccinationerna gratis. Vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom.

Personer 65 år och äldre, gravida, personer som tillhör en medicinsk riskgrupp eller har ett nedsatt hälsotillstånd som ökar risken att bli allvarligt sjuk rekommenderas vaccination mot både influensa och covid-19.
– Personer i medicinska riskgrupper eller med nedsatt hälsotillstånd handlar i det här fallet exempelvis om personer som har nedsatt immunförsvar, hjärt- och lungsjukdom, diabetes, eller en nedsatt kroppslig hälsa som orsakats av demens, psykisk sjukdom eller skadligt alkohol- eller drogbruk, förklarar Gunlög Rasmussen.
Grupper som enbart rekommenderas vaccination mot influensa är vård- och omsorgspersonal och personer som bor tillsammans med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar.
Skydd mot allvarlig sjukdom
Under vintersäsongen sprids influensa och covid-19 som mest och under varje period med ökad smittspridning blir personer allvarligt sjuka av säsongsinfluensa och covid-19. För att få ett bra skydd är det därför viktigt att vaccinera sig i god tid innan vintersäsongen börjar.
– Genom vaccination kan man skydda sig mot allvarlig sjukdom. Vaccination minskar också risken att försämras i den medicinska grundsjukdomen eller att drabbas av komplikationer till grundsjukdomen, säger Gunlög Rasmussen.
– Skyddet av vaccinationerna avtar över tid, därför behöver man vaccinera sig inför varje säsong med ökad smittspridning.
Grupper som rekommenderas vaccination mot pneumokocker
Vaccination mot pneumokocksjukdom rekommenderas till personer med vissa kroniska sjukdomar och tillstånd med nedsatt immunförsvar. Vaccination kan ges när som helst under året och behöver inte upprepas varje år. För de som tillhör riskgrupp och ännu inte vaccinerat sig, är det bra att passa på vid samma tillfälle som vaccination mot covid-19 och influensa.
Boka en tid
– De flesta personer som rekommenderas flera vaccinationer kan ta dessa samtidigt. Då behöver man bara boka en tid och kan exempelvis få vaccination mot både covid-19 och influensa vid samma tillfälle, säger Gunlög Rasmussen.
– Vaccinationerna sker på länets vårdcentraler och vaccinationsmottagningar och är gratis för rekommenderade grupper.
Om man inte tillhör någon av de rekommenderade grupperna kan man vaccinera sig från och med 12 november mot en kostnad.
Tid bokas via 1177.se (inloggning behövs inte), eller genom att ringa Kontaktcenter på 019-602 80 00.
Fakta: Grupper som rekommenderas vaccination
Personer som tillhör någon av följande grupper rekommenderas vaccination för både covid-19 och influensa:
- Personer 65 år och äldre
- Riskgrupper
Alla personer som är 18–64 år och som har något av följande tillstånd:- Hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke (högt blodtryck som enda diagnos ingår inte).
- Kronisk lungsjukdom såsom KOL eller svår instabil astma.
- Diabetes typ 1 och 2.
- Leversvikt.
- Njursvikt.
- Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, inklusive Downs syndrom.
- Sjukdomar eller tillstånd som leder till en nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller en flerfunktionsnedsättning).
- Graviditet (efter graviditetsvecka 12).
- Annan sjukdom eller tillstånd med nedsatt allmäntillstånd, där en covid-19-sjukdom/influensa riskerar ett allvarligt vårdförlopp. Exempel på sådana sjukdomar eller tillstånd kan vara demens, psykisk sjukdom eller ett skadligt alkohol- eller drogbruk som orsakat en nedsatt kroppslig hälsa.
- Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar samt personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare rekommenderas vaccination mot influensa.
- Särskilda rekommendationer för barn
- Barn i riskgrupper har en ökad risk för allvarlig sjukdom i influensa och rekommenderas därför vaccination mot influensa.
- Vaccination mot covid-19 rekommenderas till barn med ökad risk för allvarlig covid-19, efter enskild läkarbedömning och med läkarordination.
Personer som tillhör någon av följande grupper rekommenderas vaccination för pneumokocker:
- Personer 65 år och äldre
- Riskgrupper:
- kronisk hjärtsjukdom
- kronisk lungsjukdom
- andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion
- kronisk leversjukdom
- kronisk njursvikt
- diabetes mellitus
- bristande mjältfunktion eller saknar mjälte
- cystisk fibros
- likvorläckage eller barriärskada till följd av kirurgi eller trauma mot skallen
- kokleaimplantat
- nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
- organtransplantation.
För mer information
Medier som önskar intervju med smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen kan kontakta kommunikatör Petra Ekenstam eller Åsa Svennebäck så hjälper vi till med kontakt.
Nyckelord
Kontakter
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
Petra EkenstamKommunikationsstrateg
Tel:019-6023736Tel:070-5157484petra.ekenstam@regionorebrolan.seÅsa SvennebäckPresskommunikatör
Hälso-och sjukvårdsförvaltningen
Region Örebro län
Bilder


Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
I april är det dags för vårdos mot covid-19 för våra äldre och sköra20.3.2025 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 april startar vårens vaccinationsinsats mot covid-19. Den vänder sig till alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser. Det är personer som har extra hög risk för att bli allvarligt sjuka av covid-19, och därför behöver fylla på skyddet två gånger per år.
Överviktsoperationens positiva effekt på blodsocker och diabetes typ 219.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Överviktsoperationer är inte bara en effektiv metod för att behandla fetma. Nu visar forskning att den också har en betydande påverkan på blodsockernivåerna. ”Många patienter med diabetes typ 2 kan uppnå normala blodsockernivåer utan diabetesläkemedel efter sin operation”, berättar Anders Jans, forskare i Region Örebro län.
Uppföljande kommuniké 13/3 för skadade vid skjutningen på Campus Risbergska13.3.2025 08:54:52 CET | Pressmeddelande
Ytterligare en person som vårdats med skottskador på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) efter skjutningen på Campus Risbergska har skrivits ut och fått lämna sjukhuset. Behovet av vård och rehabilitering för personen kvarstår fortfarande.
Ortopeden vid Lindesbergs lasarett i Sverigetoppen11.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
På Lindesbergs lasarett har man under många år bytt ut trasiga knän och höfter. Ortopediska protessektionen utför i princip alla sådana protesoperationer i länet, och medarbetarna gör ett riktigt bra jobb, det syns i statistiken. ”När det handlar om infektionssiffrorna är vi Sverigebäst” konstaterar Gunnar Falk, sektionschef.
Vaccinationsmottagningen i Karlskoga flyttar till nya lokaler10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med 17 mars finns vaccinationsmottagningen i Karlskoga i samma byggnad som Brickegårdens vårdcentral, besöksadress Österleden 10.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum