Jönköpings kommun

Träd från Rosenlundsbadet ska återplanteras

Dela

När utebassängerna rivs inför bygget av nya Rosenlundsbadet kommer en del av träden att bevaras och planteras om. Det är ett ovanligt initiativ, men en del i satsningen på hållbarhet och återbruk i kommunen.

Träd vid Rosenlundbadets utebassänger.
På Rosenlundsbadets uteområde finns flera fullstora träd, bland andra Prydnadskörsbär och Häggmispel. Där finns också en del buskar och barrväxter. I höst, samtidigt som utebassängerna rivs kommer träd och buskar att grävas upp och förhoppningsvis återbrukas.

På Rosenlundsbadets uteområde finns flera fullstora träd, bland andra Prydnadskörsbär och Häggmispel. Där finns också en del buskar och barrväxter. I höst, samtidigt som utebassängerna rivs kommer träd och buskar att grävas upp och förhoppningsvis återbrukas. Men att flytta stora träd kräver en ödmjuk inställning och en stark vilja. Det är inget som går på rutin.

– Det är ovanligt att vi försöker flytta så stora och gamla träd, runt 15 år. Träden ser bra ut över ytan men det som finns under mark vet vi inte något om förrän vi börjar gräva. Det finns inga garantier för att vi ska lyckas men träden förbereds på bästa sätt, grävs upp för hand och marken som ska ta emot dem görs redo, säger Anders Eliasson, grönyteförvaltare, Jönköpings kommun. 

Ofta när kommunen avvecklar en fastighet är träden för gamla för att en flytt ens ska övervägas. Innan flytt beskärs träden – först kronan och sedan efter att de grävts upp även rötterna.

Flera vinster med återbruk
Om återbruksplanen lyckas är vinsterna stora. Värdet för bara själva träden i den här storleken är runt 20 000 kronor (och vid ett nyköp tillkommer dessutom transportkostnader).

När träden är flyttade är det bara att vänta och hoppas. Redan till sommaren går det att se om träden klarat flytten men först efter tre år går det att avgöra om nyetableringen fungerade.

– Träden på Rosenlund ska grävas ned på Bäckadalsgymnasiet TTCs innergård som nästan helt saknar grönska idag. Att träden ska flyttas från växtzon 1,5 till 4,5 gör inte så stor skillnad. Desto större skillnad gör det för eleverna som nu får en innergård med mer grönska och skugga säger, Dan Hämäläinen, fastighetsförvaltare i Jönköpings kommun.

Nyckelord

Kontakter

Björn Larsson, Senior projektledare
Tfn. 0761-29 63 85
bjorn.larsson@jonkoping.se

Länkar

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye