Östersunds kommun

Skywalk är ett nytt offentligt konstverk i centrala Östersund

Dela

Skywalk är namnet på den konstnärliga gestaltning som under hösten och kommande år växer fram längs det nya busstråket i centrala Östersund. På busskurernas tak breder en visuell berättelse om Östersund ut sig. Konstnärsduon wiklundwiklund har inspirerats av himlafenomen, avlägsna fjälltoppar och stadsplaneraren Johan Törnsten.

Kollektivtrafiken dras om i Östersund och konsten är med och bidrar med att visuellt gestalta de väderskydd som byggs på varje busshållplats. Inför arbetet med att ta fram konsten har wiklundwiklund rest runt i Östersund med omnejd och uppmärksammat detaljer som nu dyker upp som en stiliserad landskapsteckning av blänkande metall.

Här finns rader av ljussatta texter inspirerade av stadens rika kultur av skyltar. En parabolliknande form är riktad mot Bjärme, som en påminnelse om den utsikt Bodil Malmsten hade över sjön Näkten. Något hon talade om som världens vackraste utsikt. En annan riktas mot Fåker, byn där Edwin från SVTs realityserie Epaliv har sitt hem.

– Vi har hittat egna ingångar i Östersund och de olika positionerna. Varje plats har sin egen berättelse. När man står stilla i väntan på bussen ut från staden kan blicken söka fokus bortom det uppenbara. I gestaltningen finns cirklar som ramar in utsnitt av natur, en bit himmel eller en avlägsen fjälltopp, berättar konstnärsparet.

Utgångspunkter för konstverket har varit rörelse och väntan samt stadens placering mellan sjö och fjäll. Skywalk breder ut sig som ett taklandskap synligt för dem som går, sitter på bussen eller blickar ut genom bilfönstret.

Östersundslänken sträcker sig från centralstationen genom stan och avslutas vid Jamtli.

Konstnärsduon wiklundwiklund består av Katarina Wiklund och Susanna Wiklund. wiklundwiklund har samarbetat som konstnärer i tjugo år. Deras arbetsprocess har utvecklats och förädlats över tid. De har lång erfarenhet av att initiera, driva och organisera projekt i olika skalor och material - från scenografi till stora offentliga rum. Katarina har en bakgrund som konstnär och Susanna är utbildad arkitekt.

Nyckelord

Kontakter

För frågor kontakta:
Kata Wennberg, konst och kultursamordnare Östersunds kommun
kata.wennberg@ostersund.se
063-14 39 62 eller 076-119 41 23

Länkar

Följ Östersunds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östersunds kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye