Norrköpings kommun

Gula vänskapsbänkar invigda i Norrköping

Dela

I Strömsparken invigdes idag, tisdag den 15 oktober, en av de sju spårvagnsgula vänskapsbänkar som ställts upp på olika platser i Norrköping. Bänkarna bjuder in till samtal om psykisk ohälsa och suicid.

Bakom bänken Conny Johansson och Tarik Campara, på bänken Magdalena Asplund, Begoña och Eva-Britt Sjöberg (KD).
Bakom bänken Conny Johansson och Tarik Campara, på bänken Magdalena Asplund, Begoña och Eva-Britt Sjöberg (KD).

–  Med vänskapsbänkarna vill vi sätta ljuset på psykisk ohälsa och bryta det stigma som kan finnas. Det är i mötet med människor, i samtal om hur vi mår, som vi kan bryta det. Ingen ska behöva hamna i en så utsatt situation att självmord känns som den enda utvägen, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd med ansvar för folkhälsofrågor.

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa – oavsett ålder, bakgrund eller livssituation. Självmord är idag den vanligaste dödsorsaken bland unga. I Norrköping tog 25 personer sitt liv år 2023. 
I Sverige tar omkring 1 500 personer sitt liv, vilket innebär en person var 6:e timma. Suicidtalen har sedan  70-talet succesivt minskat men för 2023 märks en uppåtgående trend i flera målgrupper. Suicid orsakar sex gånger så många dödsfall i landet som trafikolyckor. Ändå kan det upplevas skambelagt att prata om psykisk ohälsa och många lider i det tysta. 

– Vi hoppas att våra bänkar ska bli en naturlig plats för samtal mellan människor, att de som sitter där vågar fråga varandra hur de mår, och berätta hur de själva mår, för det kan rädda liv. Tillsammans tänder vi ljuset. Den som mår dåligt är inte ensam, det visar också de personer som delat med sig av sina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa och vi hoppas att de berättelserna inger hopp till andra i liknande situation, säger Magdalena Asplund, strateg för social hållbarhet.

På alla bänkar finns en QR-kod som går att skanna för att ta del av berättelser från Norrköpingsbor som på olika sätt har en koppling till psykisk ohälsa, antingen själv eller som anhörig, där de berättar om resan till ett bättre mående. Där finns även information om var det finns stöd och hjälp att få. En av dem som delar med sig av sin berättelse är Conny Johansson, som också varit med och designat de spårvagnsgula bänkarna med gröna hjärtan.

– Jag hoppas att bänkarna ska upplevas inbjudande och omfamnande. Min önskan är att man vågar säga hej till någon som sitter där. När jag pratar mående med andra brukar jag säga att du är den viktigaste personen i ditt liv, tar du inte hand om dig själv mår ingen i din närhet bra heller. Min psykiska ohälsa började med en stökig barndom och blev värre eftersom det var tabu att prata om mitt mående. Till slut var allt så svart att jag inte ville leva längre. Men jag gjorde det svåraste jag någonsin gjort – bad om hjälp. Till den som precis som jag lider av psykisk ohälsa vill jag säga berätta hur du mår och be om hjälp för den finns. Ge aldrig upp! Haffa någon som du litar på. Eller skrik på hjälp så någon hör. Det finns ljus i mörkret, jag lovar, säger Conny.

Liknande satsningar på vänskapsbänkar har gjorts runt om i världen och i flera kommuner i landet. Varje år kommer Norrköpings kommun att uppmärksamma bänkarna på olika sätt i samband med fokusdagar inom området

– Det sker mycket i kommunen när det gäller suicidpreventivt arbete och de här gula vänskapsbänkarna är en del av det arbetet. Bänkarna har ett signalvärde och jag hoppas att de väcker en lust hos människor att mötas där, och prata om mående och psykisk ohälsa med varandra, ett hej kan rädda liv, säger Eva-Britt Sjöberg. 

Sju gula bänkar finns utplacerade i Norrköping och ytterligare en är på väg. Men det är inte bestämt var den åttonde ska stå, det ska Norrköpingsborna få vara med och besluta om genom att rösta på sociala medier.

Här finns berättelser av Norrköpingsbor som själva har en koppling till psykisk ohälsa

Här finns vänskapsbänkarna i Norrköping

Kontakt:
Eva-Britt Sjöberg (KD)
Titel: kommunalråd med ansvar för folkhälsofrågor
Telefon: 076-762 03 53

Magdalena Asplund
Titel: strateg för social hållbarhet
Telefon: 011-15 22 37

_____________________________________________________________

Avsändare: Lana Brunell, pressansvarig
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Begoña, Tarik Campara och Conny Johansson delar med sig av sina berättelser.
Begoña, Tarik Campara och Conny Johansson delar med sig av sina berättelser.
Ladda ned bild

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye