Göteborg & Co AB

Första pris till JVM i Göteborg för sitt hållbarhetsarbete

Dela

Det har knappast undgått någon att Junior-VM i Göteborg i december 2023 blev mycket framgångsrikt, med fullsatta läktare, mångmiljonpublik i TV och ett silver till Juniorkronorna. Nu har JVM i Göteborg tilldelats första priset i Internationella Ishockeyförbundets (IIHF) tävling ”IIHF Sustainability Award”.

Ishockeyspelare från Sverige och Kanada tävlar om pucken på isen under en match.
Simon Hastegard

– Vi är väldigt stolta över den här utmärkelsen som lägger en hög ribba för alla framtida internationella hockeyevenemang, vilket var precis vad vi ville. Samtidigt sätter det punkt för ett fantastiskt JVM 2024, säger Mikael Haglund, generalsekreterare för JVM.

Ur motiveringen till förstapriset: ”Svenskarna fick priset tack vare ett mångfacetterat sätt att arrangera en turnering som omfattade många olika aspekter av hållbarhet.”

Bakom satsningen låg arrangörerna för JVM: Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Göteborg & Co, Got Event, Frölunda Hockey Club och Göteborgs Ishockeyförbund.

– Arrangörernas mål var att skapa ett hållbart evenemang i världsklass, och det tycker vi verkligen att de uppnått. Alla de idéer de hade - det var verkligen lysande genomfört, sa juryns representant Beate Grupp vid prisutdelningen på Rhodos, Grekland.

Fokusområden för evenemangets hållbarhetsarbete var att minska klimatpåverkan, göra evenemanget tillgängligt och inkluderande samt att bidra till en förbättrad kultur inom ishockeyn. Det gjordes fysiska insatser både i arenorna och utbildning av personal. För att kvalitetssäkra arbetet hållbarhetscertifierades hela evenemanget, vilket var första gången inom ishockeyn. 

Priset IIHF Sustainability Award delas ut varje år med syfte att visa upp konkreta åtgärder som kan inspirera hockeyns medlemsförbund och evenemangsarrangörer till engagemang och initiativ på hållbarhetsområdet.

– Vi på Göteborg & Co är stolta över detta fina pris till JVM i Göteborg. Det är ett gott exempel på hur vi använder evenemang för att skapa positiva samhällseffekter. Det här priset är ett erkännande att vi tillsammans med Ishockeyförbundet lyckats inspirera andra, säger Leif Pagrotsky, styrelseordförande på Göteborg & Co.

JVM i Göteborg är dessutom en av tre finalister i hållbarhetspriset Global Destination Sustainability Impact Award, som tillkännages 16 oktober.

Läs mer om JVM:s hållbarhetsarbete här:

Om satsningen Känslopucken – att förbättra hockeykulturen

Om satsningen på tillgänglighet och inkludering

Om certifieringen som Hållbart Evenemang  

Kontakter

Bilder

Alt text: "Utsidan av Scandinavium arena på natten med en stor skylt som säger 'WE LOVE HOCKEY' i förgrunden."
Martina Lundborg
Ladda ned bild
Två personer i svenska landslagströjor kramar varandra på en fullsatt och jublande läktare.
Martina Lundborg
Ladda ned bild
Personer i gula tröjor och mössor med texten "Gothenburg" i en fullpackad arena.
Martina Lundborg
Ladda ned bild

Om oss

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye