Örnsköldsviks Kommun

Äggbod i Banafjäl blir Servicepunkt

Dela

Äggboden i Banafjäl, Örnsköldsvik blir ny Servicepunkt i Örnsköldsviks kommun. Välkomna till invigning 5 oktober.

Tre runda bilder: hand med kaffekopp, två män med varukasse och ägghyllor bakom, sommaräng
Lördag 5 oktober inviger Örnsköldsviks kommun en ny servcepunkt i Banafäl.

Lördag 5 oktober invigs den elfte servicepunkten i Örnsköldsviks kommun – Grundsundas servicepunkt belägen i Banafjäl.

Runtom på Örnsköldsviks landsbygd finns idag tio Servicepunkter. Det är mestadels butiker eller bensinmackar som genom avtal med kommunen fungerar som ett nav för service på orten. Servicepunkterna tillhandahåller både samhälls- och turistinformation och service samt möjlighet att digitalt genomföra kommunala ärenden via en surfplatta. De fyller också en uppskattad funktion som mötesplats där boende och besökare kan sitta ner för en kopp fika.

Sedan 2022 har Örnsköldsviks kommun drivit landsbygdsprojektet ”Framtidens smarta servicepunkter”, delfinansierat genom medel från Tillväxtverket via Europeiska jordbruksfondens landsbygdsutveckling. Arbetet syftar till att, i dialog med ortsbor och lokala aktörer, utveckla varje servicepunkt utifrån dagens och morgondagens förväntningar. 

Undersökningar visar att även om varje servicepunkt har sina unika utmaningar och behov av flexibilitet, är ett gemensamt behov ökad digital information och kommunal närvaro. Samtidigt framhålls vikten av en fysisk mötesplats för social samvaro. Behovet av trygghet, information och gemenskap är centrala för att skapa levande och attraktiva bygder. Genom att lyssna på lokala behov kan servicepunkternas funktion anpassas och stärkas, och med möjligheten att dela sina uppdragsavtal med andra lokala aktörer kan de erbjuda flexibla lösningar som tillgodoser bygdens önskemål.

Media hälsas välkomna till invigning lördag 5 oktober, 13:00-15:00 
Kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind inviger Servicepunkt Banafjäl (kl 13:15). Peter Sellgren och Fredrik Nylander, ägare av Äggboden berättar om det vidgade serviceutbudet som är kopplat till uppdraget som servicepunkt. Projektledare Camilla Asplund informerar om EU-projektet ”Framtidens smarta servicepunkter”.

 

Vägbeskrivning till Äggboden i Banafjäl

Nyckelord

Kontakter

Camilla Asplund, projektledare Framtidens smarta servicepunkter, Örnsköldsviks kommun, 076-139 33 76

Bilder

grön liggande skylt med texten service  i vttsamt en orange punkt.
Igenkänningsskylt som visar att här finns en servicepunkt.
Ladda ned bild

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye