CSN

Fler fick studiestöd under läsåret 2023/24

Dela

Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.

47 miljarder kronor i studiestöd betalades ut senaste läsåret.
47 miljarder kronor i studiestöd betalades ut senaste läsåret.

Ökningen av antalet studiestödstagare är marginell jämfört med föregående läsår. Antalet studerande med studiemedel ökade med ungefär 1 000 personer och antalet studerande med studiebidrag med ungefär 4 000 personer. Detta framgår av CSN:s nyligen publicerade officiella statistik om studiestöd för läsåret 2023/24.

Antalet gymnasieungdomar som studerade med studiebidrag ökade för åttonde läsåret i följd. Utvecklingen följer årskullarnas storlek. Studiebidraget för gymnasiestudier uppgår till 1 250 kronor i månaden. En del studerande får även extra tillägg, ett särskilt studiestöd som ges till studerande i hushåll med låga inkomster. Antalet studerande med extra tillägg uppgick till 4 600 studerande läsåret 2023/24. Antalet personer som får extra tillägg har minskat med 22 100 studerande sedan toppnoteringen under läsåret 2018/19.

– Att antalet som får extra tillägg minskar beror dels på att färre studerande i gymnasieskolan än tidigare lever i familjer med mycket låga inkomster, vilket bland annat beror på att antalet ensamkommande barn som studerar i gymnasieskolan har minskat. Dels beror det på att inkomstgränserna för att få extra tillägg inte har höjts på nästan 30 år, säger Carl-Johan Stolt, analytiker på CSN.

Minskad lånebenägenhet bland studiemedelstagarna

461 900 studerande i Sverige och utomlands fick studiemedel, som bland annat består av bidrag och en lånedel. Andelen kvinnor som fick studiemedel var 61 procent och andelen män 39 procent. Antalet studerande med studiemedel inom högskola och universitet ökade, liksom antalet inom yrkeshögskolan. Inom komvux minskade istället antalet studerande.

Lånebenägenheten, andelen av studiemedelstagarna som tar studielån, minskade med 0,2 procent­enheter och uppgick till 74,7 procent. Låne­benägenheten är högre bland män än bland kvinnor.

– Den i stort sett oförändrade benägenheten bland studiemedelstagarna att ta lån kan tyda på att behovet av lån inte längre tycks öka. Den sjunkande inflationen kan eventuellt bidra till detta. Sedan lånebenägenheten var som lägst läsåret 2011/12 har den annars ökat med sammanlagt 7,6 procent, säger Carl-Johan Stolt.

Preliminär statistik visar att 7 300 studerande fick omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet infördes den 1 januari 2023. Under läsåret 2023/24 var det 7 300 studerande som fick omställningsstudiestöd. Fler studerande kommer dock att tillkomma när alla ansökningar från läsåret har handlagts. Nio av tio studerande med omställningsstudiestöd studerade på eftergymnasial nivå. Av dessa studerade 3 200 inom yrkeshögskola och 3 100 inom högskola och universitet.

Här hittar du CSN:s databas med officiell statistik.

Om Sveriges officiella statistik

Det finns 29 statistikansvariga myndigheter i Sverige. CSN är utsedd att publicera officiell statistik om studiestöd.

Den officiella statistiken ska vara objektiv och tillgänglig för alla. Det finns också särskilda kvalitetskrav. Officiell statistik ska finnas för allmän information, utredningsverksamhet och forskning. Tillsammans med officiell statistik inom andra områden ger vår officiella statistik en övergripande bild av samhället och ökar medborgarnas möjlighet till insyn.

null

Nyckelord

Kontakter

Carl-Johan StoltAnalytiker på enheten Kunskap om studiestödet

Tel:0480-44 72 87

Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN

CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.

Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.se

Bilder

47 miljarder kronor i studiestöd betalades ut senaste läsåret.
47 miljarder kronor i studiestöd betalades ut senaste läsåret.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye