Tullverket

Smugglade kokain i schampoflaskor

Dela

Ett tips från amerikanska myndigheter gjorde att Tullverket kunde avslöja smuggling av kokain i flaskor med hårvårdsprodukter. I en försändelse från Colombia till en kvinna i Göteborg fanns det drygt ett kilo kokainklorid. När sedan Tullverkets spanare slog till mot en lägenhet hittades mera kokain och en mobil med filmer som visade hur kokain hanterats. Nu åtalas den kvinnliga mottagaren av paketet för grovt narkotikabrott och en man som förvarat och förpackat stora mängder kokain åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Drygt ett kilo kokain smugglades i ett paket med hårvårdsprodukter från Colombia.
Drygt ett kilo kokain smugglades i ett paket med hårvårdsprodukter från Colombia. Foto: Tullverket

I juli 2024 får Tullverket ett tips från amerikanska myndigheter om ett misstänkt paket från Colombia som innehåller olika hårvårdsprodukter. När paketet anländer till Sverige beslagtas försändelsen och innehållet analyseras. Laboratorietester visar att flaskorna innehåller drygt 63 procent kokainklorid. Tullverket beslutar att genomföra en så kallad kontrollerad leverans, dvs att låta försändelsen med kokainet under övervakning gå vidare till adressaten, en 29-årig kvinna i Göteborg.
– Vi såg att kvinnan tog emot försändelsen med kokainet. Några timmar senare gick hon ut från sin bostad och överlämnade paketet till en 33-årig man. Vi följde efter honom och när han anlände till sin lägenhet slog vi till och grep honom, säger Richard Johansson, gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning i Göteborg.

Narkotikacentral
I 33-åringens lägenhet hittade tulltjänstemännen, förutom försändelsen, ytterligare nästan 640 gram kokain fördelade i flera större och mindre påsar som förvarades på olika platser i mannens lägenhet. Dessutom beslagtogs en mobiltelefon som skulle visa sig innehålla mängder av bevismaterial mot mannen. Där fanns bilder och videoklipp som tydligt visade hur han förvarat, bearbetat och förpackat kokain och annan narkotika i olika varianter.
När Tullverkets kriminaltekniker hade analyserat bildmaterialet kunde de binda mannen till sju olika tillfällen mellan den 29 augusti 2023 och den 11 juli 2024 då han hade hanterat sammanlagt nio kilo kokain.

Stark bevisning
– Bevisläget är starkt mot mannen. Bildmaterialet i hans mobiltelefon och de chattkonversationer vi ser att han haft med andra, gör att vi känner oss tämligen säkra på en fällande dom. 33-åringen har dessutom i förhör erkänt brott men han vägrar berätta varifrån han har fått narkotikan och vilka som sedan har fått den distribuerat till sig, säger Richard Johansson.

Den 29-åriga kvinnan förnekar brott. Hon medger att hon tagit emot paketet från Colombia för att reglera en skuld men att hon inte visste att det innehöll narkotika.

Åtalas för grova narkotikabrott
Den 33-årige mannen åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott för de sju tillfällen då han hanterat sammanlagt nio kilo kokain. Han åtalas också för två fall av grovt narkotikabrott, dels för försändelsen som innehöll kokain och dels för det kokain som hittades i hans lägenhet.   
Den 29-åriga kvinnan åtalas för grovt narkotikabrott kopplat till paketet från Colombia som innehöll 1078 gram kokain.

Värdet på kokainet i försändelsen beräknas i missbrukarledet vara värt 970 000 kronor. Medianvärdet för kokain under år 2023 var 900 kronor per gram.

För mer information och videoklipp, kontakta Tullverkets presstjänst: 
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Stillbilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se

Nyckelord

Bilder

En av schampoflaskorna från Colombia som innehöll kokain.
En av schampoflaskorna från Colombia som innehöll kokain.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Pumpen till en av schampoflaskorna.
Pumpen till en av schampoflaskorna.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Flaska med hårbalsam som innehöll kokain.
Flaska med hårbalsam som innehöll kokain.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
I 33-åringens lägenhet fanns mängder av kokain förpackade i portionspåsar.
I 33-åringens lägenhet fanns mängder av kokain förpackade i portionspåsar.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Baksidan på balsamflaskan.
Baksidan på balsamflaskan.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Liggande bild på balsamflaskan.
Liggande bild på balsamflaskan.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Flaskpump med tydliga spår av kokainpastan.
Flaskpump med tydliga spår av kokainpastan.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Schampoflaskorna var inpackade i plastpåsar.
Schampoflaskorna var inpackade i plastpåsar.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Richard Johansson, gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning Väst
Richard Johansson, gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning Väst
Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Tullverket i ny satsning mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.

Smugglade över ett halvt ton narkotika – använde företag som täckmantel4.9.2024 14:51:26 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat ett kriminellt nätverk som misstänks ha smugglat över 500 kilo cannabis i en container från Kanada till Göteborgs hamn. Tulltjänstemännen tog ut containern för kontroll och vid en röntgen av innehållet upptäcktes narkotikan som låg gömd i pallar med laminatgolv. Värdet på narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarled. Containerns slutdestination var ett byggföretag i Norrköping. På onsdagen åtalades sex män i åldrarna 25 till 46 år för synnerligen grov narkotikasmuggling respektive synnerligen grovt narkotikabrott vid Göteborgs tingsrätt.

Polsk lastbil fraktade 129 200 narkotiska tabletter15.8.2024 13:48:01 CEST | Pressmeddelande

Föraren påstod vid kontrollen att han skulle frakta byggmaterial till sin pappas firma i Sverige. Men tulltjänstemännen tyckte att mannen uppträdde märkligt och började genomsöka hans fordon. Bland elkablar och frigolit hittades två bruna kartonger som visade sig innehålla 129 200 tabletter av det narkotiska läkemedlet Tramadol. På torsdagen åtalades den 22-årige chauffören misstänkt för grov narkotikasmuggling.

Smugglade över 300 kilo cannabisharts och gömde narkotikan i ett skogsparti vid Dalarö12.7.2024 13:07:28 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en narkotikahärva där 311 kilo cannabisharts smugglades in i Sverige via Öresundsbron. I mars kontrollerade tulltjänstemännen en lastbil och upptäckte en avvikelse vid bränsletanken och följde efter ekipaget. Först levererades den legala lasten i Uppsala sedan följdes lastbilen till Dalarövägen söder om Stockholm. På fredagen åtalades tre män i åldrarna 41, 48 och 58 år misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling samt synnerligen grovt narkotikabrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye