Diakonia

Inbjudan till pressfrukost: Hur drabbas demokrati och pressfrihet av ett nedmonterat bistånd?

Dela

Välkommen till ett seminarium som utgår från rapporten “Demokrati, media och bistånd”, som tagits fram i samarbete mellan biståndsorganisationen Diakonia, Reportrar utan gränser, Medieinstitutet Fojo och Svenska PEN-klubben.

Foto: Julian Lineros
Foto: Julian Lineros
Det demokratiska utrymmet i världen fortsätter att krympa. Numera lever en majoritet, 71 procent, av jordens befolkning i en auktoritär stat. Det är en utveckling som vi som organisationer ser i de länder där vi arbetar. Det sjunkande antalet demokratier är ett problem även för demokratiska länder, eftersom det kan leda till att toleransen för inskränkningar i yttrandefrihet och pressfrihet ökar. Är det vad vi ser i Sverige just nu? 
 
Fria medier och tillgång till information är ett av de bästa skydden mot spridning av desinformation och påverkansoperationer. Därför är det logiskt att attacker på yttrandefrihet och medier är den främsta enskilda faktorn till att demokratin backar. För tio år sedan hade 25 länder en bra pressfrihet, idag är det endast åtta. 
 
Även inom biståndspolitiken ser vi tendenser till ett krympande demokratiskt utrymme. När den nya regeringen tillträdde var Sidas så kallade infokom-stöd bland det första som drogs in. Sidas egen webbtidning Omvärlden var en av de som drabbades och sista september i år släcktes den ned helt. Även stipendier till journalister som bevakar utvecklingsfrågor har dragits in. 
 
Det är nu viktigare än på länge att värna pressfrihet, yttrandefrihet, grundläggande mänskliga rättigheter och annat demokratifrämjande arbete. Här går utvecklingen åt fel håll i både Sverige och världen. Varför är det då så få journalister som bevakar frågorna?

Var: Helio Slussen, Peter Myndes Backe 16 
När: Tisdag 8e oktober   
Tid: 09.00-10.00, frukost från kl. 08.30.  
Anmälan: Föranmälan krävs. Anmäl dig senast 7 oktober till media@diakonia.se. Begränsat antal platser. 

Medverkande:  
Mattias Brunander, generalsekreterare på Diakonia, hälsar välkommen
Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser, “Med attacker på yttrandefrihet och medier backar demokratin.”
Anki Wood, senior rådgivare på Fojo, “Pressfriheten är ingenting värd om journalistiken inte håller god kvalitet.”
Annette Wallqvist, policyrådgivare biståndsfrågor på Diakonia, “Biståndet – ett politikområde med svagare demokratisk förankring.” 

Nyckelord

Kontakter

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

Migrationsverket blir en av de största mottagarna av svenskt bistånd19.9.2024 16:19:34 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart att biståndet minskas ytterligare de kommande åren. Det innebär att biståndsnivån riskerar att hamna under både FN:s och EU:s lägstanivåer. Samtidigt ska pengarna i högre grad användas till migration och återvandring istället för att gå till människor som lever i fattigdom och förtryck. I regeringens budget ser Diakonia ett Sverige som alltmer sluter sig från omvärlden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye