Europaparlamentet

Ny opinionsundersökning: Miljö och klimatförändringar främsta anledningen till att svenskarna röstade i EU-valet

Dela

Idag publicerade Europaparlamentet en undersökning om väljarnas röstbeteende och viktigaste prioriteringar i samband med EU-valet som ägde rum i juni i år.

Stigande priser och levnadskostnader (42 %) och den ekonomiska situationen (41 %) var de viktigaste frågorna som motiverade EU-medborgarna att rösta i det senaste EU-valet den 9 juni i år. En tredjedel av väljarna (34 %) säger att omvärldssituationen var en fråga som sporrade dem att rösta, medan en liknande andel nämner försvaret av demokratin och rättsstatsprincipen (32 %). Av svenskarna angav de tillfrågade att miljö och klimatförändringar (66 %), demokrati och rättsstatsprincipen (57 %) samt världsläget (53 %) var frågor som fick dem att rösta.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola kommenterar resultaten av undersökningen: ”I juni gjorde väljare över hela Europa sina röster hörda och vi fick på EU-nivå det högsta valdeltagandet på 30 år. Väljarna gav oss sitt mandat att försöka hitta svar och lösningar som gör skillnad i deras vardag. Vi kommer att leverera. Under de kommande veckorna ska Europaparlamentet granska den nya EU-kommissionen för att säkerställa att den kommer att ta itu med de frågor som allmänheten tycker är viktiga: Levnadskostnaderna, tillståndet för vår ekonomi, demokrati, rättsstatsprincipen, migration och säkerhet. Europaparlamentet kommer att fortsätta att arbeta för att folkets röst ska räknas i EU”.

EU-stödet och förtroendet för den parlamentariska demokratin högt 

Stödet för EU är fortsatt högt, trots ekonomiska bekymmer. Undersökningsresultaten visar att EU-medborgarna har en fortsatt positiv bild av EU (48 % medan 16 % uppger att de har en negativ bild) och är optimistiska om EU:s framtid (65 %). Av svenskarna uppger 62 % att de har en positiv bild av EU medan endast 11 % av de tillfrågade svarar att de har en negativ bild. Ännu fler, 72 %, svarar att de är optimistiska om EU:s framtid.   

EU-medlemskapet ses som något positivt. 77 % av de tillfrågade svenskarna svarar att Sverige har gynnats av att vara medlem i EU. Snittet på EU-nivå är 70 %, en siffra som har varit stabil de senaste åren. I EU som helhet anger de tillfrågade fyra huvudsakliga skäl till varför medlemskapet anses vara fördelaktigt: Ökat samarbete mellan medlemsländerna (36 %), skydd av freden och stärkt säkerhet (32 %), EU:s bidrag till den ekonomiska tillväxten (28 %) och nya arbetsmöjligheter (24 %). Svenskarna uppger det ökade samarbetet mellan Sverige och övriga länder (74 %) som huvudsakligt skäl till varför EU-medlemskapet är fördelaktigt.

Förtroendet för den europeiska parlamentariska demokratin är särskilt högt nu i början av Europaparlamentets tionde mandatperiod: 42 % av de tillfrågade (49 % av svenskarna) har en positiv bild av Europaparlamentet - det högsta resultat som någonsin uppmätts för denna indikator. 

I EU-valet i juni var valdeltagandet på EU-nivå 50,74 % vilket är det högsta på 30 år och i nivå med 2019. Valdeltagandet ökade i 16 av 27 länder jämfört med EU-valet 2019. I undersökningen bekräftar 56 % av de tillfrågade att det är viktigt att rösta och genom att instämma i att deras röst räknas i EU - en ökning med 8 procentenheter jämfört med februari/mars 2024 (48 %). 

Analysen av undersökningen tyder på att det har blivit en vana för en stor del av befolkningen att rösta i EU-valet. På frågan om varför de röstade, svarade 46 % av de tillfrågade att de alltid gör det, 42 % att det är deras plikt som medborgare och 20 % att de vill stödja det politiska parti som de känner sig nära. Av svenskarna angav 62 % att de röstade eftersom det är deras plikt som medborgare, 58 % att de alltid röstar och 40 % att de röstade för att göra skillnad. Beslutet om vem de tillfrågade skulle rösta på i EU-valet 2024 grundade sig främst på hur nära partiernas förslag låg deras egna idéer och värderingar. Ett visst partis förslag på EU-området var det vanligaste skälet (47 %) till att de tillfrågade valde just det partiet (+4 procentenheter sedan 2019).

Fullständiga resultat finns här.

Bakgrund

Opinionsundersökningen genomfördes av  Verian (tidigare Kantar Public) på uppdrag av Europaparlamentet mellan den 13 juni och 8 juli 2024 i samtliga EU-länder. Totalt har 26 349 personer intervjuats, varav 1 021 från Sverige. Genomsnittsresultatet för EU i stort har viktats efter varje lands befolkningsstorlek. Resultatet har också viktats efter sociodemografiska faktorer som kön, ålder, region och urbanisering. Resultaten för frågor som berör EU-valet har även viktats efter varje lands faktiska valdeltagande.

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye