Svenska Orienteringsförbundet

Starkt svenskt landslag uttaget inför 2025

Dela

Ett mycket starkt A-landslag i orienteringslöpning för 2025 har nu tagits ut. Två nyheter i landslagsverksamheten för kommande år är att man behöver ansöka om en plats i Utvecklingslandslaget samt att det görs en särskild tjejsatsning. ”Vi ser fram emot 2025 med VM i Finland och världscup på hemmaplan i Idre”, säger landslagschef Håkan Carlsson.

Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland.
Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland. Hugo Mattsson/Svensk Orientering

A-landslaget 2025 består förstås av de största stjärnorna och det som väntar 2025 är VM i Finland, som är ett skogsmästerskap, samt EM i sprint som avgörs i Belgien. Viktigt blir också världscupen på hemmaplan i Idre samt World Games i Kina samt världscupfinalen i Schweiz.

Ny in i A-truppen är Viktor Svensk, efter en stark säsong med sjätteplatsen på EM långdistans som en av toppinsatserna. På världscupavslutningens stafett imponerade Viktor med ledning från start till mål i ensamt majestät på första sträckan.

– Viktor har tidigare år visat att han kan göra lopp på högsta världsnivå i Sverige men då blir det ”bara” SM-medaljer. I år har han flera gånger visat den nivån internationellt och blir en viktig del i vårt herrlag fram emot VM nästa år, säger förbundskapten Kalle Dalin.

Så här säger Viktor Svensk själv:
– Det känns väldigt kul att bli uppflyttad i A-laget och få ännu bättre stöttning och förutsättningar för att kunna satsa. Det stora målet nästa år är givetvis VM i Finland. Jag hoppas kunna ta en plats i det svenska laget och prestera på VM.

Två nyheter inför 2025 års säsong är att man behöver ansöka om att ta en plats i Utvecklingslandslaget och att det blir en särskild tjejsatsning.

– Vi har många starka löpare utanför A-landslaget och vi hoppas få in många bra ansökningar, säger Håkan Carlsson.

– När det gäller den särskilda tjejsatsningen så blir den kopplad till landslagsverksamheten. Vi vill ha minst 40 procent av respektive kön i A-landslaget över tid och skapa utrymme för det, fortsätter Carlsson.

Till utvecklingslandslaget kommer det att beredas plats för fler tjejer än killar och det kommer att bli aktiviteter och individuellt stöd för dessa tjejer inom ramen för tjejsatsningen. 

– Vi gör detta för att vi ser ett behov av att stärka upp och säkra återväxten på damsidan.

Sveriges A-landslag i orienteringslöpning 2025

Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Sanna Fasth, IFK Göteborg Orientering
Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Johanna Ridefelt, OK Linné

Herrar
Max Peter Bejmer, IFK Göteborg
Gustav Bergman, OK Ravinen
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Emil Svensk, Stora Tuna OK
Viktor Svensk, Stora Tuna OK
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro
Isac von Krusenstierna, OK Kåre

Kontakter

Bilder

Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland.
Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland.
Hugo Mattsson/Svensk Orientering
Ladda ned bild

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye