Linköpings kommun

Första domen efter riktad satsning mot bidragsfusk

Dela

Linköpings kommun har sedan tre år tillbaka arbetat intensivt med att motverka bidragsbrott inom ekonomiskt bistånd genom en särskild satsning på felaktiga utbetalningar. Arbetet har lett till över 90 polisanmälningar och återkrav på nästan sju miljoner kronor. Nu har den första domen fallit efter denna satsning.

Fredrik Lundén (M) är nöjd med domen
Fredrik Lundén (M) är nöjd med domen Foto: Crelle / Getty images

En person som polisanmälts har nu dömts för bidragsbrott vid fem tillfällen under 2022, vilket markerar ett viktigt steg framåt i kommunens arbete för att motverka brott mot välfärdssystemet.

– Konsekvent och idogt arbete ger resultat, glädjande att rättsväsendet tar bidragsbrott på allvar. De flesta brotten är av lägre belopp men totalt i samhället är det väldigt stora summor som istället ska användas till kärnverksamhet, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Sedan FUT-teamet, som arbetar mot felaktiga utbetalningar, inrättades 2021, har Linköpings kommun visat att systematiskt och fokuserat arbete ger resultat. FUT-teamet har arbetat proaktivt för att upptäcka och stoppa bidragsbrott. Teamet har genom åren fått tips från både socialsekreterare och fastighetsägare som gett upphov till flera av de polisanmälningar som nu gjorts.

– För oss som verksamhet är det otroligt viktigt att vi nu fått en fällande dom just kopplat till bidragsbrott. Vi lägger ner mycket arbete med att förebygga felaktiga utbetalningar och säkerställa att rätt bistånd betalas ut. Därför är det viktigt att det får konsekvenser för individer som medvetet fuskar, säger Mikaela Schullström, integrations- och arbetsmarknadsdirektör.

Den första domen sedan FUT-satsningen påbörjades rör en person som lämnat oriktiga uppgifter om sina inkomstförhållanden till kommunen. Personen ansökte vid fem tillfällen under våren och sommaren 2022 om ekonomiskt bistånd och angav i varje ansökan att det saknades inkomst. Det framkom senare att personen mottagit lön under hela den aktuella perioden och på så sätt erhållit bistånd felaktigt.

I domen, som föll i Linköpings tingsrätt i slutet av augusti 2024, dömdes personen till villkorlig dom och dagsböter. Personen ska också betala tillbaka det felaktigt utbetalade beloppet till kommunen.

– Jag ser fram emot fler fällande domar för den som begår bidragsbrott i Linköping, bidrag ska gå till de som är berättigade till det, inte till dem som fuskar, avslutar Fredrik Lundén. 

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 167 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye