Hyresgästföreningen Riksförbundet

”Krympflation och sämre livsvillkor.” Hyresgästföreningen sågar förslaget om lättnader i krav för studentbostäder

Dela

På uppdrag av regeringen har Boverket tagit fram ett förslag till lättnader för byggregler för studentbostäder. Bland annat föreslås ytan minska med 20 procent, färre studentbostäder ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning och färre fönster i lägenheterna. Hyresgästföreningen ställer sig mycket kritiska till förslaget.

”Mindre och mörkare utan att det blir billigare hyra blir kontentan av förslagen” menar Hyresgästföreningens utredare Joachim Höggren.

Hyresgästföreningens energi- och hållbarhetsexpert Joachim Höggren. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens energi- och hållbarhetsexpert Joachim Höggren. Foto Filippa Ländin

– Hela det här uppdraget verkar ogenomtänkt från första början. Det finns många saker man kan göra för att skapa bättre förutsättningar för byggandet. Men de här förslagen kan ge väldigt negativa effekter för studenters hälsa och livskvalitet, särskilt för dem med funktionsnedsättning. När man väger de här regelförändringarna mot människors livskvalité blir det väldigt svårt att motivera varför det här skulle vara ett bra förslag, säger Joachim Höggren, utredare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen menar att det behövs fler och billigare studentbostäder. Men de förväntade kostnadsminskningarna står inte i proportion till de försämringar som förslaget innebär för studenter. Det finns dessutom en betydande risk att beräknade kostnadsminskningar inte kommer studenterna till del genom lägre hyror. Ytan minskas med 20 procent och kraven på ljusinstrålning minskar, men byggkostnaden sjunker endast med sju procent. En så pass stor försämring av bostäderna för en så liten kostnadsreduktion är inte ett rimligt utbyte menar Joachim Höggren.

– Det här tycker jag är ett klassiskt exempel på krympflation. Vi konsumenter får mindre och mindre för pengarna. Det som under lång tid handlat om storleken på glassar och smörpaket sprider sig nu till våra bostäder.  Boverket påpekar själva att många av de faktorer som driver upp byggkostnaderna inte alls är kopplade till reglerna och att förslagen väntas göra ytterst liten skillnad. Så det betyder ju att regelförenklingar inte kommer innebära lägre hyra men stor försämring för de som ska bo i lägenheterna. Vill vi förändra på riktigt finns mycket mer kraftfulla åtgärder som bland annat att satsa på en aktiv markpolitik och ett byggstöd för att få igång byggandet, säger Joachim Höggren.

Om utredningen:
Regeringen gav under förra året i uppdrag till Boverket att utreda möjligheterna att minska kostnaderna vid byggandet av studentbostäder och möjliggöra ett ökat och mer varierat utbud av studentbostäder genom att föreslå lättnader på byggkraven. Utredningen är nu klar och Hyresgästföreningen har både deltagit under arbetet samt skickat in ett remissvar. Remissvaret finns att läsa här.

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Marie Linder trygghetsvandrar med justitieminister Gunnar Strömmer i Rågsved3.10.2024 08:41:48 CEST | Pressmeddelande

Igår onsdag genomförde Marie Linder en trygghetsvandring med justitieminister Gunnar Strömmer i Rågsved, Stockholm. Gårdagens trygghetsvandring med justitieministern är en del av Hyresgästföreningens långsiktiga kraftsamling kring allas rätt till trygga bostadsområden och Hyresgästföreningen fortsätter under året trygghetsvandra med våra folkvalda politiker runt om i landet.

Budgeten: Slår mot barnfamiljer i hyresrätt, men positivt att staten stödjer bostadsbyggandet19.9.2024 08:31:24 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade regeringen sin budget för 2025. Hyresgästföreningen som länge uppmanat regeringen att stimulera bostadsbyggande välkomnar att kreditgarantiavgifterna för etablerings- och omställningskommuner sänks. Samtidigt är Hyresgästföreningen mycket kritisk till beslutet att trappa ner det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget. Detta slår hårdast mot redan utsatta barnfamiljer.

Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”18.9.2024 06:56:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 79 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent. Dessutom ökar de redan orimligt stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye