Region Norrbotten

Bröstcancervård i Norrbotten i toppklass

Dela

Bröstcancervården i Norrbotten är den bästa i Sverige. Det framkommer i en jämförelse mellan alla regioner.

Agera snabbt, samarbeta och förenkla för patienten. Det är tre viktiga ledord för sjukvården när en patient får bröstcancer.
Agera snabbt, samarbeta och förenkla för patienten. Det är tre viktiga ledord för sjukvården när en patient får bröstcancer.

Nu har Sveriges kommuner och regioner släppt Hälso- och sjukvårdsrapporten. Där lyfts bland annat cancervården och när gäller det att behandla bröstcancer ligger Region Norrbotten i framkant.

Agera snabbt, samarbeta och förenkla för patienten. Så kan man sammanfatta några av de krav som finns på sjukvården när en patient har bröstcancer.

Snabbheten gäller tiden mellan stark misstanke om bröstcancer tills operation. Helst får det inte gå längre tid än 28 dagar.

– Det klarar vi i 95 procent av fallen och det är faktiskt bäst i hela landet, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Samarbetet handlar om att specialister från olika delar av vården samlas för att diskutera varje patients sjukdom och behandling. Det kallas att jobba multidisciplinärt.

– Det gör vi för varje patient med bröstcancer. Vi sätter varenda i fokus så att allas expertkunskaper används för att komma fram till vad som är bäst för just den här patienten.

Förenklandet för patienten handlar om kontaktsjuksköterskor. Det är en person som patienten kan ringa till med alla frågor. Kontaktsjuksköterskan ser också till att vårdplanen för den enskilda patienten följs.

– Ett cancerbesked kan verkligen omkullkasta livet. Som patient behöver du en person som håller ihop allt och finns där för dig.

Nyckelord

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye