Enköpings kommun

Vi klättrar i hållbarhetsrankningen

Dela

Enköpings kommun hamnar på plats 84 av 290 i årets kommunrankning ”Sveriges miljöbästa kommun” från Aktuell hållbarhet.

Man och pojke cyklar på bro. Två barn går i bakgrunden. Foto.

Vi har gjort en betydande framgång i årets kommunrankning för hållbarhet, genom att klättra från plats 117 till 84 av totalt 290 kommuner. Rankningen baseras på en mängd faktorer kopplade till miljö- och hållbarhetsarbete och visar att Enköping fortsätter att utvecklas inom flera viktiga områden.

I kategorin för mellanstora städer och kommuner nära mellanstora städer placerar sig Enköping på plats 34 av 110. I Uppsala län är Enköping tredje bäst av åtta kommuner.

– Vi är glada över att vi fortsätter klättra i hållbarhetsrankningen från Aktuell hållbarhet. Plats 84 är vår bästa placering hittills och innebär att vi klättrat 139 placeringar på två år. Vi fortsätter arbetet mot ett klimatneutralt Enköping – både inom organisationen och tillsammans med näringsliv och medborgare, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M).

Framsteg inom hållbarhetsarbete

Vi har tagit flera steg framåt i vårt hållbarhetsarbete genom att bland annat implementera initiativ inom Agenda 2030, fasa ut fossila bränslen, och samarbeta för att sänka utsläppen från transportsektorn. Vi har även en strategi för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar och vi erbjuder våra invånare möjlighet att använda avfallssystemet på ett effektivt sätt.

– Vi har under året jobbat tillsammans mellan förvaltningarna för att få framdrift i olika frågor. Vi har också tagit fram en tydligare strategi för kommunens arbete för att växla upp våra insatser. Det vi nu ser i mätningen är resultaten av detta arbete och det är förstås väldigt glädjande! Det finns många utmaningar kvar, men vi ska också ta tillfället i akt att fira våra framgångar, säger hållbarhetsstrateg Maria Nordling.

Aktuell Hållbarhets kommunrankning

Kommunrankningen Sveriges miljöbästa kommun genomförs för 16:e året i rad, av tidningen Aktuell Hållbarhet. Syftet är att mäta kommunernas ambition och aktivitet på miljöområdet.
Rankningen består av en nyligen genomförd enkät samt statistik från bland annat SCB, SKR, Boverket, Miljöfordon Sverige och Avfall Sverige. Frågorna i enkäten rör allt från transporter till livsmedel, stadsplanering och koldioxidbudget.

Kontakter

Bilder

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye