Försäkringskassan

Sjukskrivningar orsakade av stress ökar i Hallands län

Dela

På torsdag är det världsdagen för psykisk hälsa och förra året var 6904 hallänningar sjukskrivna på grund av stress och annan psykisk ohälsa vilket är en ökning med nästan 500 personer jämfört med fem år tidigare. Tillsammans med lokala arbetsgivare startar Försäkringskassan nu ett projekt för att vända trenden.

En person i sjukhuskläder håller en kopp och blickar ut genom ett fönster i ett kök.
Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast.
Alt-text%3A%20Linjediagram%20som%20visar%20antalet%20sjukskrivna%20i%20Hallands%20l%E4n%20mellan%202019%20och%202023%2C%20uppdelat%20p%E5%20kvinnor%2C%20m%E4n%20och%20totalt.%20Trenderna%20uppvisar%20en%20allm%E4n%20%F6kning%20%F6ver%20%E5ren.
Observera att grafen visar sjukskriva i stressrelaterade diagnoser och andra diagnoser inom psykisk ohälsa och inte all sjukskrivning.

– Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast. Det innebär både ett stort mänskligt lidande och stora kostnader för arbetsgivare och samhället. Tillsammans med lokala arbetsgivare startar vi därför nu samarbetet Momentum säger Anna Andersson, projektledare hos Försäkringskassan i Uddevalla.

Kärnan i projektet är sex regionala nätverk där deltagarna kan dela erfarenheter och goda exempel – alltså saker som fungerat för dem – och ta del av forskning. Ett pilotprojekt har pågått i Stockholm de senaste två åren med goda resultat. Med stöd från Europeiska socialfonden kommer 40 miljoner kronor att satsas över tre år på Momentum med syftet är att minska risken för sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa.

– Hur arbetsplatser är organiserade är påverkar medarbetarnas mående och stressrelaterade sjukskrivningarna. Det vi vill göra är att ge arbetsgivarna konkreta positiva exempel, stöd för att hitta effektiva metoder för att främja psykisk hälsa och möjlighet att lära av varandra, säger Anna Andersson.

Både privata och offentliga arbetsgivare deltar

Deltagarna är privata och offentliga arbetsgivare med fler än 250 anställda. I nätverket i region Väst deltar bland annat livsmedelskedjan Willys.

– Sjukfrånvaron har inte sjunkit tillbaka till de nivåer vi såg innan pandemin och vi vet att psykisk ohälsa utgör en betydande del. Att utforska olika sätt att öka välmåendet och minska sjukfrånvaron hos våra medarbetare är prioriterat för oss och därför vill vi delta i projektet för att dela med oss av våra insikter och lära av andra, säger Annika Devert, HR-chef på Willys.

Graf%20%F6ver%20sjukfr%E5nvarons%20niv%E5%20och%20karakt%E4r%20i%20olika%20branscher%20p%E5%20svensk%20arbetsmarknad%2C%20med%20cirklar%20som%20representerar%20olika%20sektorer.%20Branscher%20med%20h%F6g%20sjukfr%E5nvaro%20och%20psykiatrisk%20diagnos%20markeras%20tydligt.

Kontakter

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Föräldraavdraget har liten påverkan på rätten till assistans2.9.2024 10:36:48 CEST | Pressmeddelande

Lagändringarna Stärkt rätt till personlig assistans har gjort att fler personer beviljas assistansersättning, både barn och vuxna, under år 2023. Ett svar på regeringsuppdrag som Försäkringskassan publicerar idag visar att det så kallade föräldraavdraget har en liten påverkan på antalet avslag inom assistansersättningen: nio av tio avslag där föräldraavdrag har gjorts skulle skett även utan avdraget.

Allt färre gotlänningar går till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. På Gotland minskar utnyttjandet av tandvårdsbidraget mest i landet. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.

Hallänningar bäst i landet på att gå till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent i riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. I Halland syns en liten ökning av utnyttjandet av tandvårdsbidraget och nyttjandet är, tillsammans med Värmland, högst i landet. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye