Transportstyrelsen

Besiktningsbranschen växer

Dela

Fordonsbesiktningsmarknaden fungerar överlag bra vad gäller trafiksäkerhet, miljö, prisutveckling, teknikutveckling och tillgänglighet. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om marknaden.

Besiktningsman sitter i bil och fyller i uppgifter på en skärm.
2 138 besiktningstekniker fanns det vid halvårsskiftet 2023. Det är en ökning med 0,3 procent jämfört med året innan och den högsta siffran som noterats sedan omregleringen 2010. Foto: Liza Simonsson/Transportstyrelsen

Den första juli 2010 omreglerade regeringen fordonsbesiktningsmarknaden.  Transportstyrelsen fick då i uppdrag att kontrollera marknaden och den årliga rapporten är en del av Transportstyrelsens tillsyn.

Fler företag, stationer och besiktningstekniker

2023 var elva företag ackrediterade för fordonsbesiktning, vilket är ett företag mer än föregående år.

Det har också blivit fler besiktningsstationer för både lätta fordon (613) och tunga fordon (182). Antalet besiktningsstationer för lätta fordon har ökat med knappt 3,5 procent och antalet besiktningsstationer för tunga fordon har ökat med 2 procent i jämförelse med året innan.

Vid halvårsskiftet 2023 fanns 2 138 besiktningstekniker. Det är en ökning med 0,3 procent jämfört med året innan och den högsta siffran som noterats sedan omregleringen 2010.

Fokus på att förebygga oegentligheter

Redan i rapporten från 2022 lyftes att Transportstyrelsen kommer fortsätta uppbyggnaden av tillsynsverksamheten inom fordonsbesiktningsområdet. Ett arbete som fortsatt under 2023, med fokus på besiktningsföretagens arbete mot oegentligheter. Under året har Transportstyrelsen förelagt ett antal fordon att genomgå en ny kontrollbesiktning, då det fanns anledning att anta att fordonen var bristfälliga.

– Också under 2024 har vi fortsatt att följa just förekomsten av oegentligheter i besiktningsverksamheten, säger Peter Holmlund, analytiker vid Transportstyrelsen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Transportstyrelsen kan gå vidare med upphandlad skylttillverkare25.10.2024 15:10:00 CEST | Pressmeddelande

Förvaltningsdomstolen har bedömt att Transportstyrelsen har agerat rätt vid upphandlingen av ny skylttillverkare: – Vi kommer nu arbeta vidare utifrån det utslaget. Avtalet som ska tecknas är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland, som enligt uppgift kommer att bygga upp den svenska skylttillverkningen på plats i Sverige med hjälp av en svensk partner, säger Anna Berggrund, avdelningschef.

Sverige sticker ut när det gäller påbackningsolyckor23.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige har betydligt högre andel påbackningsolyckor, jämfört med länder som Frankrike och USA. Det framkommer i en ny studie från Karlstads universitet i samarbete med Chalmers industriteknik: – Parkeringsplatser i stadsområden är särskilt utsatta platser, där nästan hälften – 44 procent – av olyckorna inträffar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen och doktorand i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye