Ny färdplan – Plast-, kemi- och läkemedelsindustrin höjer ribban i klimatomställningen
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna lanserar idag sin färdplan inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Färdplanen innehåller mål om hur branschen ska genomföra kemikalieomställningen och nå klimatneutralitet.
De branscher som omfattas av färdplanen är kemi-, plast- och läkemedelsindustrin. Företagen ligger tidigt i värdekedjan och producerar insatsvaror som är nödvändiga i all övrig industri.
– Vår sektor levererar insatsvaror som är avgörande för att andra industrier ska kunna ställa om och nå klimatmålen. Om vi lyckas, så lyckas hela industrin. Vi höjer nu ribban och åtar oss att uppnå nettonollutsläpp redan år 2038, sju år tidigare än Sveriges nationella mål, säger Jonas Hagelqvist, vd, IKEM.
Åtta mål för kemi-, plast- och läkemedelsindustrin
IKEM:s färdplan innehåller ett ambitiöst åtagande om kemikalieomställning och åtta mål för att nå klimatneutralitet och fossilfrihet. Redan år 2035 ska 40 procent av den råvara som används vara återvunnen eller biobaserad, och till 2045 ska denna andel vara uppe i 80 procent. För att nå dit krävs också en rad politiska förutsättningar så som fossilfri el, effektiva tillståndsprocesser och kompetens, men också bättre regelverk kring avfallshantering och en cirkulär ekonomi. Ett tydligt exempel är hanteringen av plastmaterial som idag framställs av fossila råvaror.
Plast är ofta det mest klimatsmarta alternativet i många tillämpningar, men vi måste bli bättre på att återvinna och återanvända materialet:
– Vi har som mål att till 2030 fördubbla mängden plastavfall som går till materialåtervinning och nå 80 procent materialåtervinning till 2040. Vi kan inte åstadkomma det helt själva utan behöver ha en nära dialog med flera aktörer. För att minska det fossila beroendet måste också kolets kretslopp slutas. Vårt mål är att ha nått 40 procents biobaserade och återvunna råvaror i vår produktion till år 2035, säger Jonas Hagelqvist, vd, IKEM.
Med denna färdplan blir IKEM den 23 branschen inom ramen för Fossilfritt Sverige att anta konkreta mål och tillvägagångssätt för hur industrin ska uppnå klimatneutralitet och stärka konkurrenskraften.
– En saknad pusselbit är äntligen på plats för att färdplanerna ska ge en så gott som heltäckande bild för svensk industris klimatomställning. IKEM:s färdplan innehåller imponerande offensiva mål för koldioxidutsläpp, fossila råvaror och cirkulering av plast. Svenska kemikalie-, plast- och läkemedelsindustrierna är världsunika i ambitionsnivå, säger Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige.
Färdplanen har tagits fram i ett samarbete med branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen.
– Planen visar hur läkemedelsbranschen kan bidra till den hållbara transformationen globalt och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi ligger långt framme inom både innovation och hållbarhetsarbete och våra medlemmar siktar nu på att växla upp och bidra ännu mer. Vi hoppas att företagens åtaganden kan ta ett rejält avstamp i de politiska satsningar som vi efterfrågar i färdplanen, säger Sofia Wallström, vd, Lif.
Färdplanen finns bifogad.
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPresschefIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seDokument
Om IKEM
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.
Om Fossilfritt Sverige
Fossilfritt Sverige arbetar med att öka takten i klimatomställningen. Målet är att bygga en stark industri och skapa fler jobb och exportmöjligheter genom att bli fossilfria. Initiativet startades av regeringen 2015 och samlar aktörer i form av företag, kommuner, regioner och organisationer som ställer sig bakom deklarationen om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
Om Lif
Lif är branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. Vi arbetar för en högkvalitativ vård och tillgången till nya behandlingar genom att stärka den svenska Life Science-sektorn i samverkan med vårdens aktörer, politiker, tjänstemän och patientföreträdare. Lif har närmare 100 företag som medlemmar.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM välkomnar Vattenfalls initiativ att sluta elda plast21.11.2024 10:46:07 CET | Pressmeddelande
Vattenfall Värme meddelar idag att de tar ett nytt initiativ för att minska andelen plastavfall som går till förbränning i värmeverket i Uppsala. IKEM har länge drivit ett förbud mot plastförbränning och välkomnar Vattenfall Värmes initiativ.
IKEM ingår samarbete med NTA Skolutveckling19.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
IKEM inleder nu ett samarbete med NTA Skolutveckling. Syftet är att utveckla våra skolprojekt inom ämnet kemi. NTA Skolutveckling är en etablerad och professionell aktör som har beprövade metoder och material för kemiundervisning i linje med skolans läroplan.
Kommer fler industrier få tillgång till el med flowbased?15.11.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
För två veckor sedan införde Svenska kraftnät elhandelsmodellen flödesbaserad kapacitetsberäkning. Nu är de höjda elpriserna ett faktum, men frågan är om den ökade överföringskapaciteten kommer leda till att företagen i elkön får tilldelning?
Regeringens ambitioner för life science är inte tillräckliga8.11.2024 09:51:02 CET | Pressmeddelande
Regeringen har nu presenterat en uppdaterad life science-strategi. IKEM välkomnar de långsiktiga ambitionerna, men saknar konkreta mål för att driva på Sveriges export inom sektorn. Sverige behöver lära av Danmark.
Konjunkturvändningen skjuts allt längre fram6.11.2024 06:16:00 CET | Pressmeddelande
Trots förväntningar på återhämtning 2024 står svensk industrikonjunktur stilla. Särskilt kemibranschen påverkas av en försiktig global konsumtion och svag tysk ekonomi, där sju av tio företag ser negativa effekter. Många företag behåller personalstyrkan för att vara redo när konjunkturen vänder. Men har de råd att fortsätta när vändningen skjuts allt längre fram?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum