Försäkringskassan

Sjukskrivningar orsakade av stress ökar i Östergötland

Dela

Idag är det världsdagen för psykisk hälsa och förra året var nästan 9000 östgötar sjukskrivna  på grund av stress och annan psykisk ohälsa någon gång under året, vilket är en ökning med över 1000 personer jämfört med fem år tidigare. Tillsammans med lokala arbetsgivare startar Försäkringskassan nu ett projekt för att vända trenden.

Kvinna i arbetskläder står vid ett köksfönster och håller en kopp.
Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast.
null
Observera att grafen visar sjukskriva i stressrelaterade diagnoser och andra diagnoser inom psykisk ohälsa och inte all sjukskrivning.

– Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast. Det innebär både ett stort mänskligt lidande och stora kostnader för arbetsgivare och samhället. Tillsammans med lokala arbetsgivare startar vi därför nu samarbetet Momentum, säger Malin Masimov, projektledare hos Försäkringskassan i Norrköping.

Kärnan i projektet är sex regionala nätverk där deltagarna kan dela erfarenheter och goda exempel – alltså saker som fungerat för dem – och ta del av forskning. Ett pilotprojekt har pågått i Stockholm de senaste två åren med goda resultat. Med stöd från Europeiska socialfonden kommer 40 miljoner kronor att satsas över tre år på Momentum med syftet är att minska risken för sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa.

Deltagarna är privata och offentliga arbetsgivare med fler än 250 anställda. I nätverket Sydöst, där Östergötland, Kalmar och Jönköpings län ingår, deltar bland annat regionerna, flera kommuner, Siemens och Toyota.

– Hur arbetsplatser är organiserade påverkar medarbetarnas mående och de stressrelaterade sjukskrivningarna. Vi vill ge arbetsgivarna konkreta och positiva exempel och stöd i att hitta effektiva metoder för att främja psykisk hälsa, säger Malin Masimov.

Diagram%20%F6ver%20sjukfr%E5nvarons%20niv%E5%20och%20karakt%E4r%20p%E5%20den%20svenska%20arbetsmarknaden%2C%20d%E4r%20vissa%20branscher%20som%20v%E5rd%20och%20omsorg%20har%20h%F6g%20sjukfr%E5nvaro.%20St%F6rre%20bubblor%20representerar%20st%F6rre%20branscher.

Kontakter

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Stor potential i förändrad aktivitetsersättning12.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Personer mellan 19 och 30 med psykiska och/eller fysiska funktionsnedsättningar som står långt ifrån arbetsmarknaden kan få aktivitetsersättning. Efter tio år hade 30 procent av dem som lämnade aktivitetsersättningen sin huvudsakliga inkomst från arbete – och det är tänkbart att ett par justeringar i hur ersättningen fungerar skulle kunna göra den siffran ännu större. Det visar en ny analys som Försäkringskassan publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye