Øresundsbron

Ny gräshoppsart hittad på Pepparholm

Dela

En helt ny gräshoppsart har hittats på den konstgjorda ön i Öresund.

”Vildt fund” är en av kommentarerna på arter.dk om det speciella fyndet som gjorts på Peberholm.

Aiolopus thalassinus är en helt ny gräshoppa som hittats på Peberholm.
Aiolopus thalassinus är en helt ny gräshoppa som hittats på Peberholm. Foto: Jan Fischer Rasmussen

Gräshoppsarten heter Aiolopus thalassinus och är helt ny för Danmark. Under 2020 var det en stor svärm av arten som koloniserade på Öland och Gotland i Sverige, men i övrigt har den inte setts i Skandinavien.

– Det är möjligt att beståndet på Peberholm har samma ursprung, alltså från 2020 när arten koloniserade på Öland och Gotland, säger Hans Ohrt, miljöexpert på Øresundsbron.

Vid en bioblitz på Peberholm i slutet av augusti hittades den nya gräshoppsarten av flera experter som deltog i den intensiva registreringen av biologisk aktivitet på ön.

Jan Fischer Rasmussen är en av dem. Han berättar att den speciella gräshoppan sågs på Peberholms norra och mer kala område med lågväxande växter.

– Jag såg en gräshoppa som verkade lite ”tung” i flykten. Jag följde efter den för att se om det kunde vara något intressant. När jag såg den sitta på marken framför mig slog det mig att jag aldrig hade sett en dansk gräshoppa med så starkt mönstrade framvingar. Jag tänkte genast att det kunde vara något nytt, säger Jan Fischer Rasmussen.

Två andra biologer passerade i närheten och den ene hade med sig ett nät som skulle komma väl till användning.

– Jag ropade och berättade att jag behövde ett nät eftersom jag hittar en annorlunda gräshoppa. Jag fångade gräshoppan och lade den i ett litet glas, och blev direkt säker på att det måste vara en ny art för landet. Men ingen av oss visste vilken art det handlade om, säger Jan Fischer Rasmussen.

Gräshoppan fotograferades och med hjälp av appen iNaturalists skulle de försöka artbestämma gräshoppan. Högst upp på listan stod Aiolopus thalassinus.

– Efter att ha tittat på bilder av denna art fanns det inte minsta tvivel: Det måste vara den. Begeistringen var stor bland deltagarna, säger Jan Fischer Rasmussen.

Fakta: Peberholm 

  • Peberholm är en konstgjord ö som skapades som en del av Öresundsförbindelsen och fungerar som övergång mellan tunnel och bro.  
  • Peberholm är ungefär 130 hektar och fyra kilometer lång. 
  • Tillsammans med grannön Saltholm och det omgivande havet ingår ön i Natura 2000-område 142. Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda.  
  • Sedan 2021 kompletteras den ursprungliga strategin – att låta Peberholm sköta sig själv – med naturvårdande insatser på cirka 10 procent av öns areal. Syftet är att stärka den biologiska mångfalden eftersom ökad växtlighet hade orsakat en tillbakagång för vissa ljuskrävande växtarter och fåglar som trivs i ett mer öppet landskap.
  • Sedan naturvårdande röjning inleddes 2021 har flera arter återvänt efter att tidigare ha försvunnit från ön.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Øresundsbron bygger broar mellan människor, möjligheter och upplevelser i hela Öresundsregionen. Øresundsbro Konsoriets uppdrag är att äga och driva Øresundsbron – en bro, en tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Tillsammans utgör Øresundsbron en 16 kilometer fast förbindelse mellan Danmark och Sverige.

Följ Øresundsbron

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Øresundsbron

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye