Ny strategi för hållbar matproduktion presenteras vid Omställningskonferensen i Uppsala
Datum: 13 oktober kl 9-10.30
Under Omställningskonferensen i Uppsala, 11-13 oktober, lanseras En strategi för den goda maten. Strategin, som är beställd av Omställningsnätverket och framtagen av Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren, presenterar en väg framåt för ett hållbart livsmedelssystem. Med stöd från en rad folkrörelser inom matproduktion lyfter strategin fram konkreta åtgärder för att främja ett livskraftigt jordbruk och en hållbar matförsörjning i Sverige under de förhållanden som kan antas gälla fram till 2040.
Ett alternativ till regeringens Livsmedelsstrategi 2.0
Strategin syftar till att vara ett alternativ till den Livsmedelsstrategi 2.0 som regeringen arbetar med.
"Det behövs ett grundligt omtag i matpolitiken, från ensidig betoning av internationell konkurrenskraft och billig mat till ett livskraftigt jordbruk och god och hälsosam mat," säger Gunnar Rundgren, en av författarna till strategin.
"Nuvarande system är oerhört sårbart och beroende av fossilbaserade insatsmedel”, säger Arci Pasanen från Omställningsnätverket. “Det finns många viktiga initiativ och metoder för att ställa om till ett mer resilient livsmedelssystem och dessa behöver stöd. Vi hoppas att strategin leder till en bred diskussion om en transformation av livsmedelssystemet.”
Strategin betonar vikten av att gå från dagens storskaliga och industriella jordbruk till en mer hållbar modell som gynnar både naturen och konsumenterna. Den tar ett helhetsgrepp kring hur vi producerar, distribuerar och konsumerar mat, och syftar till att bygga upp ett system som är både ekologiskt och socialt hållbart. Enligt en rapport som släpptes av WWF i oktober 2024, är den främsta drivkraften för förlusten av vilda djurpopulationer våra livsmedelssystem.
Vägen framåt för en hållbar livsmedelsproduktion
Med konkreta förslag på åtgärder, som ökad självförsörjningsgrad och satsningar på ekologiska och småskaliga jordbruk, strävar strategin efter att bryta nuvarande trend mot allt mer industrialiserat jordbruk. Ett exempel på denna utveckling är förslaget att begränsa betesrätten, något Rundgren starkt kritiserar: "Förslaget om att begränsa mjölkkornas rätt att beta visar hur den nuvarande politiken bara leder till ökad industrialisering, större gårdar och mer ensidighet. Strategin för den goda maten stakar ut en annan väg där välbefinnandet hos bönder, djur och natur och alla vi som äter mat är det viktiga."
Omställningsnätverket och de organisationer som står bakom strategin
Strategin har beställts av Omställningsnätverket och stöds av flera organisationer som är engagerade i hållbar matproduktion: Koloniträdgårdsförbundet, Förbundet organisk-biologisk odling (FOBO), Fritidsodlarnas riksförbund (FOR), Permakultur Sverige, Agroforestry Sverige, Torfolk & Vänner, Värmland Visar Världen Vägen, Andelsjordbruk Sverige, BERAS International, Holma folkhögskola, NOrdbruk och Småbrukarna. Dessa organisationer, som representerar en bred folkrörelse inom matproduktion, samlas kring visionen om en framtid där matproduktionen är lokalt förankrad, resilient och regenerativ.
Kontakter
Arci Pasanen
Tel:072-8951802arcipasanen@gmail.comGunnar Rundgren
Tel:018-39 40 08gunnar@grolink.seFölj Omställningsnätverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Omställningsnätverket
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum