Region Norrbotten

Britta Marakatt-Labba besöker konstförening

Dela

På måndag föreläser Britta Marakatt-Labba om det cirkulära i sitt konstnärskap och hur det muntliga berättandet är en stor inspirationskälla. Föreläsningen är en del i Konstföreningen Fenix 25-årsjubiluem.

Britta Marakatt-Labba
Britta Marakatt-Labba Hans Utsi Ej fri användning.

–Många av mina bilder har den runda formen som alltid har varit viktig i samisk kultur. Berättelserna går från mun till mun, livets cirkel återkommer och växer fram i bilderna, säger Britta Marakatt-Labba.

Konstföreningen Fenix är till för anställda i Region Norrbotten som arbetar i Luleå eller Boden. För medlemsavgifterna köper styrelsen in konst, som varje år lottas ut bland medlemmarna. Föreningen får ekonomiskt stöd från Region Norrbotten. Målsättningen är att hitta olika typer av konstverk från en mängd konstnärer verksamma eller födda i Norrbotten.

Journalister är välkomna att delta vid medlemsmötet och föreläsningen.

Tid: kl 18, måndag 14 oktober.
Plats: Aulan på Sunderby sjukhus.

Mer om Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. Hon började konstnärsbanan 1979 efter avslutade studier vid Konstindustriskolan i Göteborg. Tidigt engagerade hon sig tillsammans med andra samiska nyutbildade konstnärer för uppbyggnad och bildande av en samisk konstnärsorganisation. Idag bor och arbetar hon i Övre Soppero och har varit aktiv konstnär i över 40 år.

Sitt stora internationella genombrott fick hon 2017 då hennes tjugofyra meter långa broderi Historja visades på samtidskonstutställningen Documenta 14. För sin konst och sin konstnärliga gärning har hon fått motta både utmärkelser och kulturpriser. Hon är Årets Formbärare i Norrbotten 2024 utsedd av Svensk Form. Britta Marakatt-Labba är också aktuell som årets designer av Cancerfondens rosa band.

Kommande utställningar:
23 okt 2024–16 mars 2025: KIN Museum för samtidskonst, Kiruna
18 jan–8 mars 2025: Galleri Helle Knudsen, Stockholm
17 maj–19 okt 2025: Moderna Museet, Stockholm

Nyckelord

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye