Stockholmshem

Klimattrappa vässar kraven för nyproduktion

Dela

Stockholmshem stärker sitt miljö- och klimatarbete genom att införa en klimattrappa. Det är ytterligare ett led i arbetet med att halvera bolagets klimatavtryck.

Byggkran med Stockholmshemsskylt
Byggkran med Stockholmshemsskylt Bengt Alm

För att nå Stockholms stads klimatmål 2030 ska Stockholmshem halvera sitt klimatavtryck i alla nyproduktionsprojekt. Som ett steg i det arbetet klimatberäknar bolaget alla projekt sedan 2019. Nu implementerar Stockholmshem dessutom en klimattrappa, ett verktyg för att jobba mer strukturerat för att minska klimatavtrycket.

– Klimattrappan ger oss framförhållning och tydlighet i våra projekt. Den blir ett bra stöd för att minska klimatavtrycket i våra projekt och gör det möjligt att ligga steget före inför framtida skärpta krav, säger Cecilia Wallin-Fryxell, chef för stadsutveckling.

Med klimattrappan får respektive nybyggnadsprojekt ett målgränsvärde för koldioxidutsläpp, baserat på året då projektet får bygglov.

– För att klara gränsvärdet behöver varje projekt minska utsläppen genom olika åtgärder, exempelvis stomoptimering och medvetna material- och leverantörsval, säger Karvel Andersen som är klimatspecialist på Stockholmshem.

I juli 2025 träder Boverkets nya klimatdeklaration i kraft som sträcker sig till 2030.

– Vår klimattrappa tar avstamp i Boverkets gränsvärde för 2025 för att sedan blir ännu vassare år för år. Ambitionen är att ligga bra till i branschen oavsett vilket gränsvärde som fastställs för 2030, förklarar Karvel Andersen.

Stockholms stads nya miljöprogram beslutades i kommunfullmäktige den 23 september i år. Ett av delmålen är att halvera klimatbelastningen för nybyggnation (scope 3) till 2030, jämfört med basåret 2019.

Fakta: Stockholmshems klimattrappa

  • Klimattrappan är ett stöd för Stockholmshem att stegvis minska klimatavtrycket och därmed försöka ligga i fas med förmodade framtida nationella och regionala klimatkrav.
  • Klimattrappan anger målgränsvärden för åren 2025-2030 och gäller för all nyproduktion på Stockholmshem.
  • Boverkets gränsvärde för flerfamiljshus som gäller från den 1 juli 2025 förväntas bli 365 kg CO2/m2 BTA, konservativt räknat (292 kg CO2/m2 BTA typiskt räknat).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Cecilia Wallin Fryxell, chef stadsutveckling Stockholmshem
Cecilia Wallin Fryxell, chef stadsutveckling Stockholmshem
Bengt Alm
Ladda ned bild
Karvel Andersen, klimatspecialist Stockholmshem
Karvel Andersen, klimatspecialist Stockholmshem
Bengt Alm
Ladda ned bild
Stockholmshems klimattrappa 2025-2030
Stockholmshems klimattrappa 2025-2030
Ladda ned bild

Om Stockholmshem

Stockholmshem jobbar med något så viktigt som människors hem. I snart 100 år har vi varit med och utvecklat Stockholm genom att bygga och förvalta bostäder för alla stockholmare, och lokaler där verksamheter kan utvecklas. Som allmännyttigt bolag har vi ett ansvar som sträcker sig långt utanför tak och väggar. Våra bostadsområden ska vara både socialt och ekologiskt hållbara – att utveckla trygga och bra boendemiljöer är en viktig del av vårt arbete. Hos oss bor närmare 60 000 hyresgäster vilket gör oss till ett av landets största bostadsföretag. Stockholmshem ägs av Stockholms stad.

Följ Stockholmshem

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholmshem

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye