Röda korset

Fredspriset en välbehövlig påminnelse om kärnvapens katastrofala konsekvenser

Dela

79 år sedan kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Det är därför mycket betydelsefullt att Nobelkommittéen väljer att sätta fokus på dessa vapens katastrofala humanitära konsekvenser med årets fredspris, menar Svenska Röda Korset.

Kärnvapens effekt går långt bortom förstörelsen orsakad av explosionen. Den spänner över tid och rum, eftersom de förorenar mark, vatten och liv i generationer. De som överlevde i Japan lever fortfarande med konsekvenserna likväl som människor på platser där tusentals kärnvapen testats, främst i urfolksområden och i forna kolonier. Röda Korsets sjukhus i Hiroshima behandlar fortfarande överlevare och deras barn. 

– Vi instämmer med Nobelkommittéens bedömning att det kraftiga tabut om att använda kärnvapen alltmer riskerar att urholkas. Detta fastän användning vore i strid med internationell humanitär rätt. Det är oerhört allvarligt, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

Kärnvapen kan förstöra hälso- och sjukvård i sådan omfattning att ingen meningsfull medicinsk insats eller katastrofhjälp blir möjlig. Sjukhus kan slås ut och de som arbetar inom sjukvården riskerar dödas eller skadas allvarligt. Farliga strålningsnivåer skulle också hindra räddningspersonal från att ta sig in i området. Det innebär att offer med krosskador, brännskador och de smärtsamma följderna av akut strålningssjuka skulle lämnas utan vård. 

– Det finns ingen beredskap som kan hantera konsekvenserna av en kärnvapenattack. Det finns bara ett sätt att undvika en sådan katastrof och det är att se till att kärnvapen aldrig används igen, fortsätter Ulrika Modéer. 

Hibakushas vittnesmål behövs mer än någonsin, samtidigt som de blir allt färre överlevare som alltjämt finns hos oss. Genom att Nobelkommittéen nu ger fredspriset till Nihon Hidankyo och därmed ärar överlevares erfarenheter hoppas vi att de humanitära konsekvenserna av kärnvapen återigen hamnar i fokus i diskussionerna om dessa fruktansvärda vapen. Kärnvapen borde för länge sedan borde ha förbjudits av samtliga världens stater.

Kontakter

Bilder

Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Röda Korset
Ladda ned bild

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.

Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.

3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye