Svenska Bandyförbundet

Villa Lidköping BK och Västerås SKs damer klara för final i Svenska Cupen 2024

Dela

Villa Lidköping BK och Västerås SKs damer är klara för final i Svenska Cupen. Villa Lidköping efter att ha vunnit över Sandvikens AIK med 4-3 och Västerås efter att ha besegrat Skirö AIK med 10-6.

Villa Lidköping BK och Västerås SK vidare till final i Svenska Cupen 2024
Villa Lidköping BK och Västerås SK vidare till final i Svenska Cupen 2024 Foto: Micael Kolsmyr

Villa Lidköping BK - Sandvikens AIK

Det blev en otroligt jämn och tight match mellan Villa Lidköping och Sandvikens AIK i lördagens första semifinalmatch. Redan efter bara några minuter in i matchen så såg det ut som att det var Villa som skulle driva spelet och att SAIK skulle få försvara sig i 90 minuter.

Men efter tolv spelade minuter gör SAIKs storstjärna Tilda Ström 1-0. Villa tryckte på och skapade lägen på lägen men fick inte hål på storspelade Elin Bäckström i Sandvikens mål. Men i den 18e minuten kvitterade Villa på straff genom Sanna Gustafsson.

Matchen stod och vägde ända fram till matchminut 86 när Freja Lööf i Villa Lidköping gör 4-3. SAIK orkar inte att hämta ikapp och Villa Lidköping fick sin revansch från förra årets uttåg och är klara för final.

– En tuff match, de får oss att tänka till. Förra året blev tändvätska för oss, men än är vi inte klara, säger Villa Lidköpings Sanna Gustafsson.

Matchfakta semifinal 1 Dam: Villa Lidköpings BK - Sandvikens AIK

Mål: 0-1, 12’ Tilda Ström (Alina Zinkevitch), 1-1 ,18’ Sanna Gustafsson (straff), 2-1, 33’ Ida Friman (Sanna Gustafsson), 2-2, 38’ Tilda Ström (Ebba Johansson), 2-3, 65’ Tilda Ström (Alina Zinkevitch), 3-3, 69’ Ida Friman (Agnes Ögren), 4-3, 86’ Freja Lööf.

Hörnor: VLBK: 12 (0) SAIK: 11 (0)

Utvisningar: VLBK: 2x5 min SAIK: 3x10 min

Domare: Andreas Rönnbäck

Västerås SK - Skirö AIK

I den andra semifinalen var det ett otroligt hungrigt Västerås SK som klev ut på isen. Redan efter två minuter öppnade Edit Ljung målkalaset. VSK ledde med hela 6–1 efter trettio minuter innan Skirö AIK hittade energi och gick upp till 3–6 vid halvtidsvilan.

Men matchens gigant Charlotte Selbekk ville annat. Direkt in i andra halvlek gör hon 7–3 och även 8–3, lite där gick luften ur Skirö som krigade på matchen ut.

– Att göra tio mål framåt är riktigt bra, men att släppa in sex mål är kanske inte riktigt där vi vill vara, säger VSK:s fyramålsskytt Charlotte Selbekk.

Matchfakta semifinal 2 Dam: Västerås SK - Skirö AIK

Mål: 0-1, 2’ Edit Ljung, 1-1 ,6’ Klara Volmerson (Emma Drott), 2-1, 9’ Karla Thuresson (Erica Persson), 3-1, 12’ Elin Palm (Erica Persson), 4-1, 17’ Edit Ljung (Tova Grönoset), 5-1, 24’ Charlotte Selbekk (Galina Mikhaylova), 6-1, 29’ Tova Grönoset (Julia Norrman) (Hörna), 6-2, 42’ Ella Oskarsson (Tilde Elmersson), 6-3, 43’ Gabriella Aronsson (Klara Sandberg), 7-3, 47’ Charlotte Selbekk (Tova Grönoset), 8-3, 56’ Charlotte Selbekk (Straff), 8-4, 62’ Emma Nilsson (Klara Sandberg), 9-4, 79’ Charlotte Selbekk (Julia Norrman), 9-5, 81’ Klara Volmerson (Gabriella Aronsson), 10-5, 88’ Galina Mikhaylova, 10-6, 89’ Emilia Göransson (Gabriella Aronsson)

Hörnor: VSK: 14 (3) Skirö: 8 (2)

Utvisningar: VSK: 2x10 min Skirö: 3x10 min

Domare: Pavel Silinski

Finalen avgörs söndagen den 13 oktober klockan 14:15 i SBB Arena i Bollnäs.
    All information om finalspelet av Svenska Cupen 2024 finns → här.

Text: Alexander Sundström