Dubblad kapacitet när E.ON uppgraderar transformatorstation i Mariannelund
E.ON bygger om transformatorstationen i Mariannelund för att fördubbla dess kapacitet. Investeringen uppgår till 95 miljoner och är en viktig del i arbetet med att säkra morgondagens behov av el i området.

Över hela landet pågår en storskalig modernisering av elnätet på alla nivåer. Näringsliv såväl som privatpersoner ställer om för att med elektrifiering som metod tillsammans bidra till ett mer hållbart samhälle. I nordöstra Småland finns flera omfattande planer på förnybar elproduktion i form av solcellsanläggningar. Det ställer särskilda krav på elnätet.
– Det här innebär en ny typ av utmaningar för elnätet. Intresset för att bygga storskalig förnybar elproduktion ökar, inte minst i den här delen av landet. Det är väldigt positivt och nödvändigt för att vi ska klara de klimatmål vi arbetar mot, men elnäten är inte riktigt anpassade för det och hela branschen gör nu en stor kraftsamling för att hantera den här omställningen, säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.
Cirka 95 miljoner kronor investerar E.ON i en ny transformatorstation i Mariannelund. Den nuvarande byggdes på 60-talet, flera av dess delar börjar bli föråldrade och kan inte hantera den elproduktion som tillkommer i området. Den nya stationen ska kunna hantera kraftigt ökade volymer av både konsumtion och produktion. Därtill behöver anläggningen bli säkrare för dem som arbetar med den.
Investeringarna kommer märkbart att påverka de enskilda konsumenterna. Ett stabilt elnät är nödvändigt för att hantera den ökade användningen av elbilar och för integreringen av solpaneler samt andra förnybara energikällor i privata bostäder, vilket leder till lägre energikostnader och högre grad av självförsörjning. Dessutom kommer konsumenterna att uppleva en mer jämn och tillförlitlig elförsörjning.
Enligt Peter Hjalmar är de samhälleliga fördelarna tydliga. Ett hållbart och väl underhållet elnät är avgörande för att upprätthålla samhällsviktiga funktioner och förstärker Sveriges förmåga inom totalförsvaret. Moderna och effektiva elnät är också nödvändiga för att klimatanpassa den befintliga industrin och säkra dess internationella konkurrenskraft. Vidare är elnäten kritiska för ekonomisk tillväxt genom att de underlättar utvecklingen av nya teknologier och industriområden, såsom elektrifiering av transportsektorn och energilagring.
– Och investeringarna i elnätet skapar arbetstillfällen, både direkt genom byggande, drift och underhåll, och indirekt genom att stödja nya företag och innovationer som är beroende av en pålitlig och hållbar energitillförsel. Våra insatser underlättar också övergången från fossila till förnybara energikällor, som sol- och vindkraft, i energisystemet, säger Peter Hjalmar.
Förstärkningar som den i Mariannelund kommer behövas på många håll i elnätet. Inte långt från Mariannelund; i Högsby utanför Vetlanda, startade till exempel redan under våren också större stationsprojekt för att stärka elnätets kapacitet i regionen.
Den nya transformatorstationen beräknas stå klar i slutet av 2025.
Vad är en transformatorstation?
Transformatorstationer omvandlar elen från höga spänningsnivåer till lägre och fördelar flödet av elström vidare via mindre ledningar. Transformatorstationer finns på många platser i vårt elnät och behövs till exempel i anslutning till städer för att förse dem med el.
Nyckelord
Kontakter
Patric ElménPresschef
E.ON Sverige
Bilder

Om oss
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
E.ON investerar 37 miljoner i Lunds elnät3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 37 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Lunds kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON investerar 73 miljoner i Gnosjös elnät3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 73 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Gnosjö kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON investerar 18 miljoner i Karlshamns elnät2.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 18 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Karlshamns kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON investerar 37 miljoner i Kumlas elnät2.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 37 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Kumla kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Björn Persson, regionchef Mitt, E.ON.
E.ON investerar 138 miljoner i Bjuvs elnät1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 138 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Bjuvs kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum