Stockholms stad

De hyllas som årets yrkeslärare

Dela

Lena Jönsson och Per Heed är årets yrkeslärare i Stockholmsregionen. Det avslöjades på konferensen Fokus yrkesutbildning 2024 som arrangerades av Skolverket den 14 oktober.

Lena Jönsson, vårdlärare på Kungsholmens västra gymnasium och Per Heed, simulatorlärare på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium hyllas som årets yrkeslärare.
Lena Jönsson, vårdlärare på Kungsholmens västra gymnasium och Per Heed, simulatorlärare på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium hyllas som årets yrkeslärare.

Det var två rörda och glada pristagare som tog emot sina utmärkelser av prisutdelaren Pontus Slättman, VD för WorldSkills Sweden.

Pristagaren Lena Jönsson som är vårdlärare på Kungsholmens västra gymnasium hyllas i motiveringen till priset för sitt djupa engagemang för såväl sina elever som för vårdyrket och för att hon dagligen bidrar till att lyfta en livsviktig bransch. Hon jobbade i 20 år som sjuksköterska innan hon blev lärare, och gläds åt att hon varje år då hennes elever tar studenten får nya sjuksköterskekollegor. Lena Jönsson är stolt och glad över priset. Hon poängterar vikten av att arbeta tillsammans.

– Lärarprofessionen är inte ett solistjobb, det är ett viktigt teamarbete och det märks på vår skola. Vi är ett team på 15 fantastiska lärare och dessutom har vi en tillåtande ledning på skolan som gör att vi får chans att utvecklas som pedagoger, säger Lena Jönsson.

Pristagaren Per Heed som är simulatorlärare på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium hyllas i motiveringen till priset för sin passion för transportbranschen och undervisning, och för att han har gjort påtaglig skillnad för oräkneliga elever genom åren. 

– Det är en ynnest att få vara med på elevernas resa, i mitt fall så uppfyller jag ju deras dröm. Fokuset är så tydligt hos våra elever, de vill bli lastbilsförare och jag får vara med på den resan och dessutom se när de går i mål, säger Per Heed.

Stor brist på yrkesutbildade i Stockholm 

Andelen elever som studerar på gymnasial yrkesutbildning behöver öka i Stockholms län de kommande åren fram till år 2035. Det kommer råda en stor brist på utbildade inom en rad yrkesbranscher såsom fordon, vård och omsorg, restaurang och livsmedel med mera. 

Stockholms stad erbjuder flertalet yrkesprogram i de kommunala gymnasieskolorna.

Ett pris för att uppmärksamma yrkeslärare

Årets yrkeslärare är ett pris WorldSkills Sweden instiftat för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare.  En jury bestående av representanter från LO, Svenskt Näringsliv, Stockholms stad, Region Stockholm och WorldSkills Sweden har valt årets pristagare utifrån kriterier som bland annat handlar om att yrkeslärare som nomineras ska:

  • i sin roll ha lyckats inspirera och uppmuntra elever till lärande och kunskapssökande

  • ha en uthållig och god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet

  • ha lärarbehörighet (lärarexamen)

  • samarbeta på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

Motiveringar

Lena Jönsson
Kungsholmens västra gymnasium
Vård- och omsorgsprogrammet

Lena är en samhällsbärande pedagog! Med sitt djupa engagemang för såväl sina elever som för vårdyrket bidrar hon dagligen till att lyfta en livsviktig bransch. Lena har en stark tilltro till individen, hon ser varje elev och hon hjälper dem att överkomma hinder i sin professionsutveckling – både i och utanför skolan. Hon har omsatt sin egen långa erfarenhet från både yrket och yrkesundervisning till etablerade arbetssätt med kraft att vända studieresultat i hela klasser. Lena samverkar framgångsrikt med alla lärare på skolan, där hon även lyfter in elevhälsans förebyggande och främjande arbete för att gemensamt hjälpa eleverna att nå målen. Genom förberedande studiebesök på APL-platserna och täta kontakter med handledarna inför och under APL-perioderna säkerställer Lena en hög kvalitet på sina elevers APL.

Per Heed
Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium
Fordons- och transportprogrammet
Inriktning transport- och lastbilsförare (yrkesförarutbildning)

Utan Per stannar Sverige! Med sin passion för transportbranschen och sin kärlek till att undervisa har han gjort påtaglig skillnad för oräkneliga elever genom åren. Pers undervisning präglas av pedagogisk tydlighet, genuin värme och stor förståelse för varje elevs individuella behov, vilket särskilt syns i hans förmåga att hjälpa elever att övervinna språkliga hinder, kulturella trösklar och bristande digital mognad. En hjärtefråga för Per är branschens snabba teknologiska utveckling. Genom åren har hans elever fått ta del av hans egenutvecklade och ständigt uppdaterade simulatorövningar som har skapat en yrkesförarutbildning av högsta kvalitet och samtidigt lett till både ökad trafiksäkerhet på våra vägar och minskad miljöbelastning.

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Lena Parkvall

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: media@edu.stockholm.se

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad är Sveriges största kommunala förvaltning, med närmare 16 000 medarbetare och cirka 170 kommunala grundskolor och gymnasieskolor.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad är Sveriges största kommunala förvaltning. Vi arbetar för att ge alla barn i Stockholm en bra utbildning. Elevernas förutsättningar, motivation och lärande är vårt fokus. Mer information här https://start.stockholm/om-stockholms-stad/organisation/fackforvaltningar/utbildningsforvaltningen/

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye