Åklagarmyndigheten

Narkotikaplats på Darknet stängd med hjälp av rättsligt samarbete med Finland

Dela

Internationellt rättsligt samarbete har bidragit till att stänga en webbplats på Darknet som använts för omfattande narkotikaförsäljning.

Marknadsplatsen Sipulitie har gått att ansluta till via Darknet sedan 2023 och har fungerat som en webbplats där säljare har sålt narkotika till kunder. Allt har skett anonymt. Hemsidan har i huvudsak vänt sig till finska säljare och köpare, men har även funnits i en engelskspråkig version. Genom internationellt rättligt samarbete har nu finska tullen med hjälp av svensk polis, åklagare i Sverige, Europol och olika polisenheter i Finland stängt av webbplatsen och frihetsberövat personer som misstänks ha administrerat och stöttat driften av webbplatsen.

– Ärendet kom till Åklagarmyndigheten i december 2023 som en europeisk utredningsorder från Finland. Tillsammans med svensk polis har vi arbetat för att bistå finska myndigheter i deras utredning. Det ledde även till att jag beslutade att inleda en parallell förundersökning här i Sverige som fortfarande pågår. Samarbetet med finska tullen har fungerat bra och gav väldigt gott resultat i den finska utredningen, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg.

Misstankarna mot personer i Finland har ännu inte prövats slutligt av domstol i Finland och det slutliga resultatet är därför ännu inte känt.

– I den här typen av ärenden krävs internationellt samarbete för att lyckas och det är en viktig signal till dem som bedriver och utnyttjar den här typen av hemsidor att myndigheter kan stänga ner sidorna och lagföra säljare, kunder och personerna bakom sidorna, säger Kajsa Lindberg.

Åklagaren har inte möjlighet att vara tillgänglig för media och har ingen mer information att lämna i ärendet.

Läs mer på polisen.se

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Pressinbjudan: Så arbetar åklagare med komplexa utredningar om allvarlig brottslighet och kriminell ekonomi14.10.2024 14:43:46 CEST | Pressmeddelande

Välkommen till ett medieseminarium där två åklagare inom Åklagarmyndighetens områdesteam mot allvarlig brottslighet och bedrägerier berättar hur de arbetar med ärenden som kräver särskild uthållighet. Bland annat redogör de för ett ärende om storskalig narkotikahantering, där en tidigare ostraffad kvinna användes av ett kriminellt nätverk gömt bakom krypterade applikationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye