Uppsalas reningsverk tredubblar sin kapacitet
Nu bygger vi ut Uppsalas största avloppsreningsreningsverk Kungsängsverket för att på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt möta de behov som följer med Uppsala bostadsutveckling fram till och med år 2050. Den nya grovreningen invigs den 17 oktober och kan rena tre gånger så stora mängder jämfört med reningen den ersätter.
Varje år behandlas cirka 22 miljoner kubikmeter vatten i Uppsalas avloppsreningsverk. Kungsängsverket är Uppsala största reningsverk och där renas cirka 20 miljoner kubikmeter avloppsvatten per år. Den nya grovreningen med efterföljande försedimentering är första steget i Kungsängsverkets utbyggnad för att möta behoven från Uppsalas växande befolkning.
- Jag är väldigt stolt över att ha varit med och tagit detta första steg i utbyggnaden av Kungsängsverket. Det ger oss de bästa förutsättningarna för att under de kommande 10 åren fortsätta med utbyggnaden för att säkerställa dagens drift och möta framtida behov, säger Henrik Held spillvattenchef på Uppsala Vatten.
Välkommen på invigning 17 oktober
Den 17 oktober invigs den nya grovreningen och försedimenteringen på Kungsängsverket. Förutom själva invigningen så erbjuds också en rundtur på anläggningen och möjlighet att ställa frågor till Uppsala Vattens styrelseordförande Rickard Malmström och Henrik Held som är avdelningschef för spillvattenavdelningen på Uppsala Vatten.
Invigningen startar kl 16.00 på Kungsängsverket. Inne på anläggningen är det fotoförbud men bild- och ljudupptagning är tillåtet efter rundturen som avslutas med återsamling utanför Kungsängsverket kl 17.00.
Besök på Kungsängsverket måste anmälas på förhand. Anmälan sker till press@uppsalavatten.se senast den 17 oktober kl 08.00.
Bättre kapacitet och ny konstruktion
Grovreningen är det första steget i avloppsvattnets reningsprocess. Konstruktionen på befintlig grovrening och försedimentering är idag gammal och underdimensionerad, vilket skapar driftstörningar. I den nya grovreningen kan allt inkommande avloppsvatten passera med möjlighet att särbehandla grovrenat spillvatten i en senare planerad högflödesrening.
Den nya anläggningsdelen som kommer att klara att grovrena 18 000 m3/h (vilket är tre gånger mer än idag) varav upp till 5 000 m3/h kan behandlas i en högflödesrening och på så sätt säkerställa fortsatt högvärdig rening i efterföljande reningssteg, försedimenteringen.
Effektiv luktbehandling
Den nya försedimenteringen kommer att ge ett ökat skydd i reningsprocessen och minskad risk att partiklar hamnar i det efterföljande biologiska reningssteget. De nya byggnaderna är utrustade med effektiv luktbehandling för att minska obehag för omgivningen.
Fakta om avloppsvatten och inledande reningssteg
Avloppsvatten innehåller näringsämnen som fosfor, organiskt material och kväve som alla kan bidra till övergödning i sjöar och vattendrag. Att rena avloppsvattnet från skadliga ämnen är därför viktigt innan det släpps ut i den mottagande vattenmiljön.
Först tar silgaller bort gallerrens i form av olika skräp och grövre föroreningar, som exempelvis plast, tops, trasor, våtservetter, kondomer och tamponger. Sand och tyngre partiklar avskiljs därefter i luftade sandfång. Efter sandfånget tillsätts järnklorid för att ta bort fosfor ur avloppsvattnet. Det bildas då flockar som förbättrar sedimenteringen, vilket betyder att flockarna sjunker och bildar ett energirikt slam i botten av bassängerna. Slammet kallas primärslam och pumpas till slambehandlingen där det används för att producera biogas. Allt gallerrens tvättas och skickas till energiutvinning. Sanden från sandfånget tvättas innan det skickas till Hovgårdens avfallsanläggning.
Kontakter
Uppsala Vattens presskontaktPresskontakt
Tel:018-727 98 98press@uppsalavatten.seFölj Uppsala Vatten och Avfall AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB
Nytt miljötillstånd för Uppsala Vattens biogasanläggning10.12.2024 11:26:21 CET | Pressmeddelande
Uppsalas biogasanläggning har fått ett nytt miljötillstånd. Enligt det nya miljötillståndet kommer Uppsala Vatten att kunna röta upp till 125 000 ton biologiskt nedbrytbart material per år på anläggningen. Det är en stor ökning från det tidigare tillståndet på 50 000 ton per år.
Tomas Ulväng på plats som ny vd för Uppsala Vatten11.11.2024 12:08:35 CET | Pressmeddelande
11 november är Tomas Ulvängs första dag på nya jobbet som vd för Uppsala Vatten.
Tomas Ulväng blir ny vd för Uppsala Vatten14.8.2024 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Styrelsen för Uppsala Vatten har tillsatt Tomas Ulväng som ny vd för Uppsala Vatten. Tomas Ulväng kommer närmast från en roll som vd på Tierps Energi & Miljö AB.
Uppsala Vatten bygger Sveriges första kombinerade vätgastankstation11.6.2024 11:49:10 CEST | Pressmeddelande
Uppsala Vatten har tagit sitt första spadtag för vätgastankstationen i Brillinge nära Gränbystaden. Vätgastankstationen är en del av ett projekt där Energimyndigheten är med och finansierar publika ladd- och tankstationer, med syfte att minska klimatutsläppen och beroendet av fossila drivmedel.
Uppsala Vatten vinner priset Årets Samhällsbärare23.5.2024 09:39:51 CEST | Pressmeddelande
Uppsala Vatten har fått priset Årets Samhällsbärare 2024 av arbetsgivarorganisationen Sobona för sitt arbete med att ta fram en innovationsplan och ett innovationssystem med en egen budget som lättare kan hitta lösningar på bolagets utvecklingsbehov.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum