Behandling med Virtual Reality för våldsbrottslingar prisas
Personer dömda för våldsbrott har fått testa en ny behandling där man använder VR-teknik för att hantera aggressioner i syfte att minska återfall i brott. Metoden har testats och utvärderats i projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, som nu vinner den svenska deltävlingen av ECPA, European Crime Prevention Award.
Virtual Reality Aggression Prevention Training (VRAPT) är en kognitiv beteendeterapibehandling som ursprungligen är utvecklad i Holland och har vidareutvecklats inom Region Kronoberg och den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Metoden syftar till att dömda våldsbrottslingar ska lära sig att hantera aggressioner, öka sin riskmedvetenhet och självkontroll. Med VR-teknikens hjälp kan deltagaren öva på strategier för att inte återfalla i aggressivt beteende och brott. Metoden har utvärderats av Lunds universitet på två Kriminalvårdsanstalter, med ekonomiskt stöd från Brå. Utvärderingen håller på att färdigställas och kommer att publiceras i erfarenhetsbanken på Brås webbplats när den är klar.
- Vi har valt att ge priset till projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, där man arbetat med VRAPT, eftersom det visar på möjligheterna med att använda ny teknik för att skapa säkra miljöer för individer att utvecklas. Behandlingen är innovativ och kunskapen från utvärderingen gör det möjligt att sprida arbetssättet vidare i både Sverige och Europa, säger Charlotta Gustafsson, biträdande enhetschef, Brottsförebyggande rådet.
Juryns motivering
I projektet ”Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality” får deltagarna under kontrollerade former träna på verkliga situationer, anpassade efter individen och dess behov. Projektet är både innovativt och forskningsbaserat och kopplar ihop människa med teknik och akademi med praktik, vilket gör det mycket intressant att sprida vidare.
- Vi är väldigt glada över att ha tilldelats det här priset och att få vara Sveriges representant i European Crime Prevention Award i december. I arbetet med VRAPT såg vi att behandlingen har potential i att minska aggressivitet, dysfunktionell känsloreglering och ilska hos målgruppen, säger David Ivarsson, doktorand i psykiatri, Lunds universitet och Märta Wallinius, enhetschef och leg. Psykolog, Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, Region Kronoberg.
Om ECPA – European Crime Prevention Award
Vinnare av den svenska deltävlingen till European Crime Prevention Award 2024 är Lunds universitet, Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och Kriminalvården med projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality.
ECPA är en brottsförebyggande tävling som sedan 1998 årligen utser Europas bästa brottsförebyggande projekt eller verksamhet. Brå utser vinnaren av den svenska deltävlingen. Årets tema är Förebyggande arbete mot återfall i brott.
Läs mer om Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, där man arbetat med VRAPT
Kontakt
- David Ivarsson, doktorand i psykiatri, Lunds universitet, tfn: 011–4963953
- Märta Wallinius, enhetschef och leg. Psykolog, Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, Region Kronoberg, tfn: 0470–589933
- Charlotta Gustafsson, biträdande enhetschef, Brottsförebyggande rådet, tfn: 08-527 58 491
Nyckelord
Bilder
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Så klarar kommunerna det brottsförebyggande arbetet21.11.2024 10:32:46 CET | Pressmeddelande
För lite mer än ett år sedan blev det lagstadgat att Sveriges kommuner måste arbeta brottsförebyggande. Nu publicerar Brå lägesbeskrivningar om hur det har gått hittills. Även ny statistik om brott och otrygghet för respektive kommun finns publicerad.
Bostadsinbrotten har halverats, men fler brott behöver klaras upp20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet anmälda bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren. Sedan år 2017 har inbrotten i princip halverats. Samtidigt klarar polisen endast upp fyra procent av de anmälda bostadsinbrotten. Det visar en ny rapport som Brå publicerar idag.
Lika vanligt bland flickor som pojkar att ha varit delaktiga i brott24.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt hälften av alla elever i årskurs 9 uppger att de har varit delaktiga i något brott under senaste tolv månaderna, och andelen är lika hög för både pojkar och flickor. Lite färre än hälften av eleverna uppger att de själva blev utsatta för brott under samma period. Utsattheten för fysiska sexualbrott är på den lägsta nivån sedan 2015. Det visar Skolundersökningen om brott som Brå publicerar idag.
Kraftig personaltillväxt inom polisen – men andelen uppklarade grova brott har inte ökat17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2017 har regeringens anslag till Polismyndigheten ökat med 80 procent och personalstyrkan har vuxit kraftigt. Men andelen grova brott som klaras upp har inte förändrats, och uppklaringen av brott mot särskilt utsatta brottsoffer har bara ökat marginellt under samma period. Det visar en ny utvärdering från Brå som publiceras idag.
Utsatthet för sexualbrott har minskat16.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott har minskat och utsatthet för försäljningsbedrägeri har ökat. Det syns en minskning i andelen otrygga vid utevistelse, men otryggheten skiljer sig mellan olika grupper. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2024, som Brå publicerar idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum