Upplands Väsby kommun

Väsby inventerar byggnader och miljöer

Dela

Upplands Väsby kommun startar en inventering av kulturhistorisk bebyggelse i Väsby. Det är den första inventeringen som sker sedan den uppmärksammade bomässan på 1980-talet, Bo85.

Upplands Väsby kommun startar en inventering av kulturhistorisk bebyggelse i Väsby. Bilden visar Stjärnhusen vid Bills backe, Runby. Bostadshusen var arbetarbostäder som byggdes på tidigt 1950-tal av Svenska Metallverken.
Upplands Väsby kommun startar en inventering av kulturhistorisk bebyggelse i Väsby. Bilden visar Stjärnhusen vid Bills backe, Runby. Bostadshusen var arbetarbostäder som byggdes på tidigt 1950-tal av Svenska Metallverken. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Inventeringen av bebyggelse sker som en del i kommunens pågående kulturmiljöarbete. Kommunen vill få en samlad bild av särskilt värdefulla byggnader och miljöer. Arbetet ska ses som en uppdatering och omarbetning av den inventering som gjordes på 80-talet.

– Den senaste heltäckande inventeringen gjordes efter Bo85. Det är med andra ord dags att inventera och skapa en tydligare bild av vad vi har för bebyggelse i dag och hur vi ser på dem. Det är viktigt för vårt framtida byggande av den moderna småstaden, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Bo85 var den första nationella bomässan i sitt slag. Den var banbrytande på flera sätt och satte Upplands Väsby på kartan med flera innovativa bostadshus som i dag är kända områden i Väsby. Bland husen kan nämnas Carlslund, småhusområdet i Runby backar och Vaxmyra koloniträdgårdsområde.

Den uppdaterade inventeringen blir ett viktigt underlag i kommunens arbete inför olika beslut i samhällsplaneringen. Vid planering av en förändring, till exempel nybyggnation, är det viktigt att ha en klar bild av vilken hänsyn som behöver tas till stads- och landskapsbilden och kulturvärdena på platsen.

– Kulturmiljöprogrammet från 1988 behöver uppdateras för att bli mer behjälpligt för kommunens handläggare. Vi behöver också se över tidigare bedömningar och uppdatera dem i förhållande till de nya byggnader som tillkommit, säger kommunantikvarie Teodor Mattsson.

Inventeringen kommer att ingå i kulturmiljöprogrammet som är under framtagande. Programmet berättar historien om Upplands Väsbys utveckling och redogör för ett flertal värdefulla kulturmiljöer. Programmet skapar tydlighet för fastighetsägare och kommer även att bli tillgängligt för allmänheten för att sprida kunskap om Upplands Väsby och intressanta besöksmål.

Kontakter

Bilder

Upplands Väsby kommun startar en inventering av kulturhistorisk bebyggelse i Väsby. Bilden visar Carlslund som tillkom under Bo85.
Upplands Väsby kommun startar en inventering av kulturhistorisk bebyggelse i Väsby. Bilden visar Carlslund som tillkom under Bo85.
Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun
Ladda ned bild

I Upplands Väsby bor över 50 000 invånare. Kommunen har ett attraktivt läge och hit tar du dig enkelt med kollektivtrafik från centrala Stockholm, Arlanda och Uppsala. Här har vi blomstrande handel, kultur, innovation och människor som bidrar till den moderna småstaden. Naturen finns alltid nära med cykelavstånd till Mälaren och blåbärsskogen. I Väsby är det enkelt att göra kloka och hållbara val, i livets alla skeden. Välkommen hem till Väsby!

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye