IMD är rättvist och bra för miljön

Dela

Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.

Varför en ny modell för varmvattenbetalning?

Vatten är en av våra mest värdefulla resurser, och genom att införa en modell där hyresgästerna betalar för den mängd varmvatten de faktiskt använder, kan vi förhoppningsvis minska både överförbrukning och miljöpåverkan. Erfarenheter från liknande satsningar i andra städer visar att det kan leda till en minskning av varmvattenförbrukningen med upp till 20 %. Det är en betydande minskning som gynnar både miljön och våra hyresgästers plånböcker. Skulle motsvarande minskning bli verklighet på Stångåstaden skulle det innebära en årlig besparing motsvarande 153 miljoner liter vatten!

Rättvisa och hållbarhet går hand i hand

Den nya betalningsmodellen bygger på principen att varje hyresgäst betalar för sitt eget varmvatten. Tidigare har alla betalat en genomsnittskostnad, oavsett hur mycket vatten som faktiskt använts. Med den nya modellen kommer den som är sparsam med vatten att se en lägre kostnad, medan den som använder mer får betala därefter. Det är både ett incitament för att minska onödig förbrukning och ett sätt att säkerställa att var och en tar ansvar för sitt klimatavtryck. Det är även numer lagkrav på att installera mätare vid ny- och ombyggnation.

Genom att låta hyresgästerna påverka sin egen förbrukning bidrar vi till ett mer medvetet användande av resurser, och samtidigt får varje individ möjlighet att sänka sina boendekostnader. Det är en rättvis modell som vi tror starkt på.

Hur kommer det att fungera?

I praktiken innebär detta att den fasta genomsnittskostnaden för varmvatten tas bort från hyran och ersätts av en specifik kostnad baserad på den faktiska varmvattenförbrukningen. Testerna pågår redan i några av våra fastigheter, och vi ser fram emot att rulla ut detta till samtliga hyresgäster under de kommande åren.

En satsning som ligger i linje med framtidens hållbara boende

Denna förändring är inte bara en åtgärd för att sänka varmvattenförbrukningen. Den är en del av vår långsiktiga strategi att ständigt utveckla och förbättra våra boendemiljöer i enlighet med de globala hållbarhetsmålen. Vi vill skapa förutsättningar för ett hållbart boende, och med den här satsningen visar vi att små förändringar kan göra stor skillnad – både för miljön och för individen.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg

Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.

Nu måste vi tänka nytt!5.9.2024 08:50:24 CEST | Blogginlägg

I dag släpper Sveriges Allmännyttas byggherreråd ”Byggagendan 2024”. Byggagendan innehåller såväl uppmaningar till riksdag och regering som förslag till kommunerna och löften från allmännyttan som vi är övertygade om skulle åstadkomma bättre förutsättningar för byggandet i Sverige. Som ordförande i Byggherrerådet har jag varit djupt involverad i framtagandet av Byggagendan och vill därför i det här blogginlägget dela med mig av mitt förord till rapporten.

Fortsatt grönt ljus för studenter som vill flytta till Linköping30.8.2024 12:58:34 CEST | Nyheter

Linköping behåller grönt ljus i Sveriges förenade studentkårers, SFS, årliga bostadsrapport. Grönt ljus innebär att studenter kan erbjudas ett boende inom en månad. Studentbostäder, Stångåstadens dotterbolag är hyresvärd till ungefär 25 % av Linköpings studenter och jobbar hårt för att tillgängliggöra fler bostäder för stadens studenter och har i år startat två byggprojekt av närmare 300 nya studentbostäder som blir klara för inflyttning under 2026.

900 nya bostäder gör att Linköping kan fortsätta växa23.8.2024 08:55:36 CEST | Blogginlägg

I veckan hade vi ett formellt startskott för den nya stadsdelen Djurgården i Linköping. Vår första etapp innehåller 176 nya hem och ett mindre centrum med bland annat en ny vårdcentral. På sikt ska stadsdelen växa till flera tusen bostäder. Det är inte det enda vi bygger, just nu har vi 900 nya bostäder på gång i olika lägen i staden. Men varför drar vi i gång byggandet av en ny stadsdel och flera andra byggen nu när det är tuffare tider än på många år i bostadsbranschen?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye