Ytterligare en apa död på Karolinska institutet
I september avlivades en apa under ett djurförsök på Karolinska institutet. Apan, som inte hade något namn utan bara ett ID-nummer, är en av 49 apor som dött på KI sedan 2020. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurförsöksverksamheten på KI.
I september dog en av de apor som utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet. Han föddes på en uppfödning i Vietnam 2019 och tre år senare skickades han till KI. I sin journal benämns han endast med ett nummer – inget namn. Genom att läsa journalanteckningarna kan vi få en liten inblick i hans sista timmar: Under försöket den 10 september går någonting fel. Klockan 10.30 söver forskarna ner honom, men efter sövningen får han problem med att upprätthålla andningen på egen hand. 20.30 avlivas han med en överdos av sömnmedel.
Senast en apa dog på KI var i oktober 2023. Då hittades en av aporna – även hon från uppfödningen i Vietnam och utan namn – död i voljären. Hon hölls på KI i ett år, och följande är de sista anteckningarna i hennes journal:
”Hittades död i voljären. Inga yttre skador. Vid obduktion var en del av tarmen inflammerad. Vävnadsproverna visade på en tarminfektion, troligen orsakad av bakterier.”
– Det som sker innanför laboratoriernas stängda dörrar är oförsvarbart. Och den lilla inblick vi kan få i de här apornas öden är otroligt sorglig. Lika lite som vi borde utsätta människor för försök mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.
Djurrättsalliansen granskar löpande apförsöken på Karolinska institutet och berättar om de apor som köps in, utnyttjas och dödas. Journalanteckningarna som förs över aporna vittnar om skador, bråk och amputationer. Sedan 2020 har 49 apor dött på KI.
Just nu sitter 53 apor inlåsta på KI:s försöksanläggning Astrid Fagræus Laboratorium i Stockholm, som är det enda laboratoriet i Norden som fortfarande använder apor i djurförsök.
– Djurförsök på bland annat människoapor och flera arter av gibbonapor är redan förbjudna i Europa. Det är på tiden att djurförsök på alla djur förbjuds och vi uppmanar Sverige att snarast utarbeta en avvecklingsplan, säger Malin Gustafsson.
Vill omplacera till djurfristad
Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Betty, Boo och Baloo (tidigare Bacill, Bacillusk och Baloo) från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök.
– Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England, säger Malin Gustafsson.
Baloo gick tyvärr bort under 2021 och Betty i början av 2024. Boo lever på djurfristaden än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas i djurförsök. Hon saknar sina vänner, men har nu tryggt sällskap av apan Johnny som avgudar henne.
De äldsta aporna på Karolinska institutet idag – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – är födda 2006 och har använts i djurförsök på KI sedan 2009. Djurrättsalliansen försöker få de fem aporna frisläppta till samma djurfristad som Boo lever på, där även de kan få tillbringa sina återstående år.
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seOm oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Avslöjade lidande i kycklingindustrin – djurens situation fortfarande densamma11.11.2024 10:05:40 CET | Pressmeddelande
För ett år sedan chockerades allmänheten av Djurrättsalliansens filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut.
Bilder visar misär på köttgård i Hälsingland5.11.2024 20:32:47 CET | Pressmeddelande
Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad Djurrättsalliansen idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.
Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år21.10.2024 09:54:29 CEST | Pressmeddelande
Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och igår var det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök.
Slutet nära för svensk pälsindustri17.10.2024 13:38:49 CEST | Pressmeddelande
Idag är det tio år sedan den sista chinchillafarmen för pälsproduktion i Sverige stängde. Djurrättsalliansen kunde då rädda och omplacera de 243 chinchillor som fanns på farmen. Nu, ett decennium senare, tyder allt på att de fåtal minkfarmer som finns kvar kommer att läggas ner i slutet av året.
Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur25.6.2024 16:27:51 CEST | Pressmeddelande
Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: "Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum