Ytterligare en apa död på Karolinska institutet
I september avlivades en apa under ett djurförsök på Karolinska institutet. Apan, som inte hade något namn utan bara ett ID-nummer, är en av 49 apor som dött på KI sedan 2020. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurförsöksverksamheten på KI.

I september dog en av de apor som utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet. Han föddes på en uppfödning i Vietnam 2019 och tre år senare skickades han till KI. I sin journal benämns han endast med ett nummer – inget namn. Genom att läsa journalanteckningarna kan vi få en liten inblick i hans sista timmar: Under försöket den 10 september går någonting fel. Klockan 10.30 söver forskarna ner honom, men efter sövningen får han problem med att upprätthålla andningen på egen hand. 20.30 avlivas han med en överdos av sömnmedel.
Senast en apa dog på KI var i oktober 2023. Då hittades en av aporna – även hon från uppfödningen i Vietnam och utan namn – död i voljären. Hon hölls på KI i ett år, och följande är de sista anteckningarna i hennes journal:
”Hittades död i voljären. Inga yttre skador. Vid obduktion var en del av tarmen inflammerad. Vävnadsproverna visade på en tarminfektion, troligen orsakad av bakterier.”
– Det som sker innanför laboratoriernas stängda dörrar är oförsvarbart. Och den lilla inblick vi kan få i de här apornas öden är otroligt sorglig. Lika lite som vi borde utsätta människor för försök mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.
Djurrättsalliansen granskar löpande apförsöken på Karolinska institutet och berättar om de apor som köps in, utnyttjas och dödas. Journalanteckningarna som förs över aporna vittnar om skador, bråk och amputationer. Sedan 2020 har 49 apor dött på KI.
Just nu sitter 53 apor inlåsta på KI:s försöksanläggning Astrid Fagræus Laboratorium i Stockholm, som är det enda laboratoriet i Norden som fortfarande använder apor i djurförsök.
– Djurförsök på bland annat människoapor och flera arter av gibbonapor är redan förbjudna i Europa. Det är på tiden att djurförsök på alla djur förbjuds och vi uppmanar Sverige att snarast utarbeta en avvecklingsplan, säger Malin Gustafsson.
Vill omplacera till djurfristad
Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Betty, Boo och Baloo (tidigare Bacill, Bacillusk och Baloo) från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök.
– Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England, säger Malin Gustafsson.
Baloo gick tyvärr bort under 2021 och Betty i början av 2024. Boo lever på djurfristaden än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas i djurförsök. Hon saknar sina vänner, men har nu tryggt sällskap av apan Johnny som avgudar henne.
De äldsta aporna på Karolinska institutet idag – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – är födda 2006 och har använts i djurförsök på KI sedan 2009. Djurrättsalliansen försöker få de fem aporna frisläppta till samma djurfristad som Boo lever på, där även de kan få tillbringa sina återstående år.
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seOm oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
350 djur döda på tre av Sveriges djurparker13.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sammanlagt över 350 djur dog på Kolmården, Borås djurpark och Parken Zoo under 2024. Flera av de döda djuren tillhör arter som är utrotningshotade. Djurparkerna motiverar sin existens med artbevarande, men Djurrättsalliansens återkommande granskningar har visat att många av djuren som de säger sig vilja rädda istället avlivas, trots att de är unga och friska.
Allvarliga brister på flera djuruppfödningar i Örebro län12.5.2025 10:56:30 CEST | Pressmeddelande
Djurrättsalliansen granskar löpande offentliga handlingar för att kunna berätta om djurens verklighet på svenska gårdar. Under årets första månader upptäcktes allvarliga brister på flera djuruppfödningar i Örebro län. Här följer ett nedslag på tre av dem.
USA:s läkemedelsmyndighet planerar att fasa ut djurförsöken9.5.2025 08:42:33 CEST | Pressmeddelande
De kallar det själva för ett “paradigmskifte”. I april 2025 meddelade den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) att de inte längre kräver djurförsök vid utveckling av nya mediciner, som monoklonala antikroppar. Andra validerade metoder ska uppmuntras. Motiven som anges är främst vetenskapliga, men det har stor potential att på sikt även rädda många djur.
Trots återkommande djurskyddsbrister: nytagna bilder visar fortsatt misär på hönseri15.4.2025 08:07:43 CEST | Pressmeddelande
Hönor med kala fjäderdräkter, sjuka djur, hönor som äter på en död artfrände, smutsiga och gamla stallar, dålig ventilation och en kraftigt stickande luft. Det var vad som mötte Djurrättsalliansen på en gård i södra Sverige som håller hönor för äggproduktion. Trots att länsstyrelsen konstaterade mycket allvarliga brister under våren 2024 har ingen ny djurskyddskontroll gjorts sedan juni förra året.
Trots länsstyrelsens kontroller: nytagna bilder visar fortsatt misär på småländskt hönseri15.4.2025 08:05:26 CEST | Pressmeddelande
Hönor med kala fjäderdräkter, sjuka djur, hönor som äter på en död artfrände, smutsiga och gamla stallar, dålig ventilation och en kraftigt stickande luft. Det var vad som mötte Djurrättsalliansen på en gård i södra Sverige som håller hönor för äggproduktion. Trots att länsstyrelsen konstaterade mycket allvarliga brister under våren 2024 har ingen ny djurskyddskontroll gjorts sedan juni förra året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum