Stockholms stad

Årets lärarlag finns på S:t Eriks gymnasium

Dela

Lärarlaget Finsnickeri på S:t Eriks gymnasium är ett team där professionalism och goda relationer går hand i hand. Nu hedras de med utmärkelsen Årets lärarlag på gymnasiet.

Hyllat lärarlag från S:t Eriks gymnasium.
Hyllat lärarlag från S:t Eriks gymnasium. Foto: Monika Sidén

En av lärarna i arbetslaget är Christer Sjödin som undervisar i hantverksämnen på skolan. Han och kollegorna blev glada men förvånade över utmärkelsen:

-    Jätteroligt, vilken överraskning!! Vi blev förvånade över nomineringen, och ännu mer förvånade att vi vann, säger Christer Sjödin. 

Alla yrkeslärare i arbetslaget har olika bakgrunder och erfarenheter från tidigare yrkesliv. Trivsel, trygghet i arbetslaget, högt i tak, att alla jobbar mot samma mål och yrkesstolthet mot branschen är sådant som utmärker arbetslaget berättar Christer Sjödin. 

-    Undervisningen är individanpassad och vi försöker ofta tänka utanför boxen. Vi nätverkar med andra snickarskolor i landet liksom med snickeribranschen och har också deltagit i ett Erasmus-projekt inom digital möbeldesign.
 
Även eleverna verkar trivas: närvaron är hög och avhoppen få. En stor majoritet av eleverna uppnår studentexamen och elever som inte lyckats med det brukar – ofta med stöd av arbetslaget - få anställning efter avslutad gymnasieskola.

De ingår i lärarlaget:

  • Jonas Carlqvist, yrkeslärare
  • Agneta Franzén, yrkeslärare
  • Åsa Carlson, yrkeslärare
  • Hannah Biberg, yrkeslärare
  • Joel Ojalehto, yrkeslärare
  • Richard Andersson, matematiklärare
  • Christer Sjödin, yrkeslärare.

Motiveringen

Lärarlaget Finsnickeri är ett team där professionalism och goda relationer går hand i hand. Lärarna är stolta över sina roller som snickare och lärare och visar ett stort intresse för elevernas utveckling. Eleverna står alltid i centrum och laget har, utifrån sina olika expertområden, skapat ett team som kan ge eleverna olika typer av kunskap.
Lärarna utstrålar ett enormt engagemang när de beskriver sitt arbete med eleverna på programmet. Tillsammans med eleverna bygger de kunskap och goda professionella relationer. En stor majoritet av eleverna uppnår studentexamen och elever som inte lyckats med det har med stöd av laget fått anställning efter avslutad gymnasieskola.  Varje dag försöker laget fånga upp eleverna för att se hur de mår. Utöver eleverna i gymnasieskolan undervisar teamet även elever i den anpassade gymnasieskolan och vuxengymnasiet. 
Undervisningsutveckling är en naturlig del av det dagliga arbetet i laget. Genom ett nära kollegialt samarbete utvecklar lärarna kurserna tillsammans. De har också goda externa relationer med branschen vilket genererar bra praktikplatser och aktuella kunskaper inom finsnickeri.  Eleverna från programmet ha även lyckats bra utanför skolan bland annat i tävlingen ”Ung företagsverksamhet” där de 23/24 vann priset ”årets Julklapp på julmarknaden i Kungsträdgården. Laget deltar även som referensskola för de nya kursplanerna i i Gy25.

Fakta

Fakta och siffror* om lärare och rektorer   

I Stockholms stad finns cirka 9000 personer anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen.  

På kommunala grundskolor finns det cirka 7000 lärare, 130 rektorer och 350 biträdande rektorer.  

På kommunala gymnasier finns det cirka 1500 lärare, 25 rektorer och 60 biträdande rektorer.  

*Siffrorna avser månadsavlönade medarbetare i september som är anställda enligt Allmänna bestämmelser.  

Fakta om utmärkelsen          

Stockholms stad delar varje år ut utmärkelser till lärare, lärarlag, biträdande rektorer och rektorer på grundskolor och gymnasieskolor.Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Peter Bragner, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.     

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef.   

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till årets lärare, årets rektor och årets biträdande rektor är 12 000 kronor och ska användas till professionsutveckling. 

S:t Eriks gymnasium 

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Lena Parkvall

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: media@edu.stockholm.se

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad är Sveriges största kommunala förvaltning, med närmare 16 000 medarbetare och cirka 170 kommunala grundskolor och gymnasieskolor.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye