Naturtoppmötet i Colombia ett vägskäl för naturen
Världens länder måste hejda naturkrisen. Förutom att säkerställa åtgärder som skydd och restaurering av natur måste naturtoppmötet COP16 i Colombia se till att den rika världen bär sina kostnader när dess konsumtion sätter spår i ekosystemen i låginkomstländer. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén kommer tillsammans med sakkunnige Jörgen Sundin medverka på mötet och kan ge aktuella rapporter till media. Här kan du även ta del av föreningens positionspapper inför mötet.
– FN-mötet om biologisk mångfald i Colombia kan bli ett vägskäl för naturen. På förra mötet enades världens länder om en konkret räddningsplan för den biologiska mångfalden, och nu är det dags att den blir verklighet. Arbetet att rädda arter och dess livsmiljöer går alldeles för långsamt, och till och med åt fel håll. Naturkrisen blir allt värre, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Världens länder samlas nu i Cali, Colombia för det sextonde FN-mötet om biologisk mångfald (COP 16 -det 16:e partsmötet under konventionen för biologisk mångfald), som hålls vartannat år. Mötet pågår mellan den 21 oktober och 1 november. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén kommer tillsammans med sakkunnige Jörgen Sundin delta på mötet från den 26 oktober och kan ge löpande aktuella rapporter till media. Även pressekreterare Petra Holgersson är på plats.
– Vi förväntar oss att Sverige och EU tar sitt ansvar och driver på för beslut om att minska trycket på naturen. Detta är en fråga som engagerar allt fler. Vi har exempelvis märkt att allt fler företag som är beroende av naturresurser analyserar sina värdekedjor och inser att naturkrisen påverkar deras affärer, samtidigt som det politiska ansvarstagandet släpar efter, säger Karin Lexén.
Sveriges nuvarande regering har under de senaste åren försökt stoppa både EU:s naturrestaureringslag och avskogningsförordning och har motarbetat andra initiativ som också syftar till att bevara och öka den biologiska mångfalden i Europas skogar. Sverige är också ett av de länder som inte lämnat in en handlingsplan för det nationella arbetet inom konventionen.
–Vi anser att regeringen behöver ompröva sin politik på hemmaplan och driva på för att hindra förlusten av biologisk mångfald på naturtoppmötet. Naturkrisen drabbar inte bara naturen utan också flöden av varor och världsekonomin, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningens ståndpunkter inför naturtoppmötet COP16 i Colombia:
- Arbetet med att implementera det globala ramverket går för långsamt. Trots tydliga åtaganden har bara en bråkdel av världens länder levererat handlingsplaner och strategier för att nå målen. Sverige är att av de länder som inte levererat.
- Ekonomiskt starka länder måste vara med och betala för att motverka och hantera konsekvenserna av dessa länders konsumtion på ekosystemen i låginkomstländer. En knäckfråga kommer, precis som i klimatförhandlingarna, att vara att mobilisera tillräckliga resurser, både ekonomiskt och kapacitetsmässigt, för att stötta det globala arbetet för att vända naturkrisen.
- Toppmötet behöver färdigställa ramverket för övervakning och rapportering, så att det på ett transparent sätt går att följa utvecklingen mot de mål som världens länder enades om i Montreal.
- Länderna behöver fatta beslut om en ny strategi och åtgärder för att föra in biologisk mångfald i finansbranschen, skogs- och jordbruk och i alla andra branscher. Naturen är grunden för vår välfärd och vår ekonomi, och måste också värderas högre när beslut fattas i samhället.
- COP16 behöver stärka kopplingarna mellan arbetet under relevanta konventioner så att klimat- och naturpolitiken går hand i hand. Det finns många potentiella synergier mellan klimatarbetet och arbetet med biologisk mångfald, och det är viktigt att dessa kan utnyttjas bättre.
- För att nå ramverkets ambitioner behöver det säkerställas att urfolk och lokalsamhällens rättigheter respekteras och att deras traditionella kunskap och förvaltning av naturområden i större utsträckning erkänns som en tillgång i arbetet med att bevara biologisk mångfald.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seLänkar
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum