Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla
Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
I november förra året förlängde Region Skåne ett tidigare upphandlat ramavtal om sjukvårdsmaterial. Regionen har tidigare förlängt ramavtalet vid flera tillfällen trots att möjligheten till förlängning löpte ut i augusti 2020.
Enligt Region Skåne var den dåvarande coronapandemin en sådan oförutsedd omständighet som gav regionen rätt att förlänga ramavtalet utan att genomföra en ny upphandling. Förlängningen av ramavtalet kunde enligt regionen även undantas från annonseringsplikten enligt lagen om offentlig upphandling på grund av synnerlig brådska. Inflationen och kriget i Ukraina medförde att regionens leverantörer drabbades av leveransproblem och ekonomiska problem, vilket inte gav regionen utrymme att genomföra en ny upphandling.
Konkurrensverket framhåller att coronapandemins utbrott låg mer än tre och ett halvt år tillbaka i tiden när det aktuella avtalet slöts i november 2023. Det var därför inte fråga om en oförutsedd omständighet. Det förelåg inte heller någon synnerlig brådska eftersom Rysslands invasion av Ukraina ägde rum över ett och ett halvt år innan avtalet slöts.
– En upphandlande myndighet måste säkerställa att organisationen har sådana rutiner på plats att upphandlingslagstiftningen följs. Det gäller som utgångspunkt även i kristider. Utan god kontroll på sina avtal riskerar myndigheten att inköpen blir dyrare och dessutom svårare att följa upp, säger Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör Hanna Witt.
Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Malmö och yrkar att Region Skåne ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.
Regionen har vid fyra tidigare tillfällen dömts att betala upphandlingsskadeavgift på grund av otillåten direktupphandling. Det är en försvårande omständighet som enligt Konkurrensverkets bedömning höjer sanktionsvärdet för den aktuella överträdelsen.
För ytterligare information, kontakta:
Stefan Olsen Siri, processråd, 08-700 15 37, stefan.olsensiri@kkv.se.
Läs mer om konkurrens- och upphandlingsfrågor på www.konkurrensverket.se
Nyckelord
Kontakter
Marie Strömberg LindvallPressansvarig
Tel:076-542 15 92marie.stromberglindvall@kkv.seFölj Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
IVO gjorde otillåten upphandling av verksamhetssystem26.11.2024 15:02:40 CET | Pressmeddelande
Enligt IVO fanns det enbart en leverantör som kunde erbjuda ett verksamhetssystem som uppfyllde myndighetens krav. IVO upphandlade därför systemet utan att först konkurrensutsätta avtalet genom annonsering. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverkets beslut att förbjuda Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos står fast19.11.2024 14:59:10 CET | Pressmeddelande
Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos skulle påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden för dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förvärvet får därför inte genomföras. Det meddelar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag, där domstolen avslår Apotekstjänsts överklagande. Det innebär att Konkurrensverkets beslut att förbjuda förvärvet står fast.
Axfood får genomföra förvärvet av City Gross15.10.2024 20:49:38 CEST | Pressmeddelande
Konkurrensverket lämnar Axfoods förvärv av ensam kontroll över City Gross utan åtgärd och affären kan därmed genomföras. Beslutet har fattats efter en fördjupad undersökning som visar att det inte är sannolikt att förvärvet påtagligt kommer att hämma konkurrensen på den svenska dagligvarumarknaden, vare sig nationellt eller lokalt. På vissa orter kommer Axfood visserligen få en starkare ställning än tidigare men även där finns konkurrenter som ger konsumenterna möjlighet att välja mellan olika butikskedjor.
Konkurrensverket utreder åtgärder för starkare konkurrens på drivmedelsmarknaden7.10.2024 13:14:22 CEST | Pressmeddelande
Drivmedelsmarknaden präglas av hög koncentration. Fyra bolag dominerar marknaden och inträdesbarriärerna för nya aktörer är höga. Ett utmärkande drag är också att de ledande bolagen nära följer varandras prissättning. Bättre information om priser och åtgärder som gör det svårare för bolagen att kopiera varandras prissättning skulle kunna stärka konkurrensen, enligt Konkurrensverket.
Systematiskt sena betalningar till leverantörer var otillbörlig handelsmetod3.10.2024 11:19:04 CEST | Pressmeddelande
Frukt- och gröntföretaget Grönsakshuset har använt sig av en otillbörlig handelsmetod när de systematiskt har betalat flera av sina leverantörer för sent. Det anser Konkurrensverket som nu beslutat att Grönsakshuset ska betala tre miljoner kronor i sanktionsavgift.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum