Slutet nära för svensk pälsindustri
Idag är det tio år sedan den sista chinchillafarmen för pälsproduktion i Sverige stängde. Djurrättsalliansen kunde då rädda och omplacera de 243 chinchillor som fanns på farmen. Nu, ett decennium senare, tyder allt på att de fåtal minkfarmer som finns kvar kommer att läggas ner i slutet av året.

För omkring 100 år sedan startade pälsindustrin upp i Sverige. På pälsdjursfarmer runt om i landet har miljontals minkar, rävar och chinchillor fötts upp i burar och dödats för sin päls. I åratal har djurvänner protesterat mot industrin. En stor framgång nåddes 2001 då nya bestämmelser om hur rävar får hållas på farmerna infördes, vilket resulterade i att samtliga rävfarmer avvecklades. Några år senare, 2014, fanns det bara en chinchillafarm kvar. Djurrättsalliansen drev då en intensiv kampanj där vi uppmanade myndigheterna att vidta åtgärder gentemot farmen, som bröt mot djurskyddslagen. Vi gick även ut med att vi var redo att hjälpa till att omplacera chinchillorna som fanns på farmen. Till sist beslutade länsstyrelsen att djuren skulle omhändertas. Polisen åkte dit och fann 243 chinchillor vid liv, som sedan överlämnades till Djurrättsalliansen för rehabilitering och omplacering.
– Att vi lyckades få den sista chinchillafarmen stängd och även rädda alla djuren är en av våra största segrar. Flera av chinchillorna lever än idag och firar nu tio år av frihet i sina kärleksfulla hem vilket är fantastiskt. Vi hoppas även att allt fler får upp ögonen för hur grymt och oetiskt vi människor behandlar andra djur och istället väljer att leva mer djurvänligt. Djur är inte kläder, de är kännande och tänkande individer som borde ha rätt till sina egna liv och sin frihet – precis som du och jag, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Idag finns det fortfarande ett fåtal minkfarmer kvar i Sverige. Förra hösten föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Detta i samband med att budgetpropositionen för 2024 presenterades. Tillsammans med avvecklingsstödet föreslogs även att djurskyddslagstiftningen ska ses över för att utreda ett förbud mot pälsdjursfarmning. Allt tyder på att de få minkfarmer som är kvar kommer stänga ner i slutet av året.
– Vi har kämpat i många år för att stänga alla pälsdjursfarmer i Sverige och nu är vi snart där, vilket nästan känns lite overkligt. Vårt outtröttliga och ihärdiga arbete för djuren har lett till förändring, vilket ger oss än mer kraft i vårt fortsatta arbete för alla djurs rättigheter, säger Malin Gustafsson.
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seBilder

Om oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Djur står fastbundna i avföring hos guldbelönad mjölkbonde3.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I en fallfärdig lada lever flera kvigor i sin egen avföring och står fastbundna i väggen. Byggnaden tillhör en mjölkgård i Stockholms län som i över tio år har brutit mot djurskyddslagen. Trots det belönades bonden 2023 med guldmedalj av kungen. Djurrättsalliansen har granskat fallet och i veckan dokumenterat djurens situation på plats.
Djur står fastbundna i avföring hos guldbelönad mjölkbonde utanför Södertälje3.4.2025 08:20:00 CEST | Pressmeddelande
I en fallfärdig lada lever flera kvigor i sin egen avföring och står fastbundna i väggen. Byggnaden tillhör en mjölkgård i Stockholms län som i över tio år har brutit mot djurskyddslagen. Trots det belönades bonden 2023 med guldmedalj av kungen. Djurrättsalliansen har granskat fallet och i veckan dokumenterat djurens situation på plats.
Nya regler för ”sällskapsdjur” steg i rätt riktning20.3.2025 14:35:17 CET | Pressmeddelande
Jordbruksverket föreslår nya regler för de så kallade ”hobby- och sällskapsdjuren”. Djurrättsalliansen välkomnar förslaget: handlar om vad djuren behöver – inte vad som är enklast för oss människor.
Nästan 118 miljoner djur dödades på svenska slakterier24.2.2025 12:03:50 CET | Pressmeddelande
Under 2024 dödades 117 881 540 landlevande djur på svenska slakterier. De två föregående åren minskade antalet slaktade djur, men nu sker en ökning igen. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar.
Ytterligare två apor döda på Karolinska institutet3.1.2025 09:35:05 CET | Pressmeddelande
Två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020. Det visar Djurrättsalliansens senaste granskning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum