Booli

Rekordmånga bostäder ute till försäljning

Dela

I september nådde bostadsutbudet nya toppnivåer med totalt 72 159 bostäder till salu i Sverige. Det visar ny statistik från bostadssajten Booli. Utbudet omfattar både nya objekt och bostäder som varit till salu en längre tid.

Totalt fanns 72 159 bostäder sökbara på Booli under september – en ökning med 25 procent jämfört med samma månad i fjol. Det är den högsta nivån som Booli har noterat sedan de började mäta 2008.

September är normalt en stark månad på bostadsmarknaden eftersom många väljer att sälja sin bostad efter sommaren. Men september i år skiljer sig från tidigare år.

"Vi ser en kraftig ökning av bostäder på marknaden, till och med jämfört med fjolårets redan höga nivåer. Det beror på flera olika faktorer, bland annat på att vi haft en avvaktande marknad under en tid, där många inte har fått sina bostäder sålda. Nu när det ekonomiska läget ser ljusare ut och räntorna sjunker, testar säljare igen" säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

null

Det stora utbudet beror delvis på att bostäderna ligger ute till försäljning under en längre tid och därmed bygger på utbudet. Samtidigt har aktiviteten börjat komma igång under hösten och fler bostäder säljs, vilket enligt Booli är en positiv utveckling. 

"Vi ser att omsättningen har ökat. Det återstår dock att se om efterfrågan är tillräckligt stark för att möta det stora utbudet framåt" säger Karin Grundeus.

Förmarknaden fortsatt stark

Utöver bostäder till salu finns ytterligare en marknad med bostäder på väg ut till försäljning, även kallat snart till salu. Majoriteten av dessa objekt är i praktiken till salu  och många säljs innan de hinner komma ut på till salu-marknaden. 

Under september var 47 555 bostäder snart till salu, en utbudsökning med 15 procent jämfört med september i fjol. 

"Lägger vi till snart till salu-bostäderna blir det redan rekordhöga utbudet på bostadsmarknaden alltså ännu högre" säger Karin Grundeus.

Kontakter

Bilder

Följ Booli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Booli

Så mycket kostar en lägenhet vid din tunnelbanestation13.9.2024 07:13:00 CEST | Pressmeddelande

För tionde året i rad har bostadssajten Booli kartlagt kvadratmeterpriserna vid varje tunnelbanestopp i Stockholm. Jämfört med föregående års undersökning har snittpriserna, trots en något svalare marknad, endast gått ned vid hälften av stationerna. Vid resten har prisnivåerna gått upp – vid vissa stationer med över 10 procent. Det skiljer 128 000 kronor per kvadratmeter mellan den dyraste och den billigaste stationen.

Så mycket kostar en lägenhet vid din spårvagnshållplats5.7.2024 07:05:00 CEST | Pressmeddelande

En ny kartläggning från bostadssajten Booli visar hur mycket en lägenhet kostar i snitt vid varje spårvagnsstopp i Göteborg. Jämfört med föregående år har snittpriserna gått ned vid majoriteten av hållplatserna. Dessutom har hållplatsen Berzeliigatan, som toppat listan de senaste fyra åren, blivit omsprungen av Valand. Mellan den dyraste och billigaste hållplatsen skiljer det nästan 60 000 kronor per kvadratmeter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye