Svårtolkad lag gör att människohandlare går fria
För den som bedriver människohandel i Sverige är riskerna låga och vinsterna stora. Oklarheter i hur domstolarna ska tolka lagarna gör att nästan ingen blir dömd för människohandel eller människoexploatering.
– Lagstiftningen är komplext utformad och det gör den mycket svår att använda i praktiken. Vi bedömer att regeringen behöver se över om lagstiftningen kan bli enklare så att den blir mer effektiv, säger Paulina Bolton, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Svenska myndigheter kommer varje år i kontakt med hundratals misstänkta offer för människohandel eller människoexploatering. Dessutom finns ett stort mörkertal. Men få ärenden leder till åtal och under förra året kom bara två fällande domar – en för människohandel och en för människoexploatering.
– Människohandlare kan göra stora ekonomiska vinster på att exploatera andra människor och det blir ännu mer lockande när risken att åka fast är låg. Sverige har fått kritik från internationellt håll för att vi har så få fällande domar. Samtidigt får brottsoffren sällan upprättelse och när fallen inte går till åtal kan de utsatta ofta inte heller få stöd eller skydd från det offentliga samhället, säger Paulina Bolton.
Jämställdhetsmyndigheten samordnar det nationella arbetet mot människohandel och har tagit fram två forskningsstudier om domstolarnas svårigheter att använda och tolka lagstiftningen.
– Domstolarna behöver utbildning i vad det innebär att vara utsatt för de här brotten och hur gärningspersoner använder sig av den sårbarheten för att utöva makt och kontroll. Vi ser också att brottsoffer sällan vill eller vågar medverka i en brottsutredning, säger Paulina Bolton.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seBilder

Dokument
Länkar
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Skärpt kontroll av statsbidrag ledde till fler återkrav4.4.2025 10:58:38 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten har genomfört omfattande förändringar i sin statsbidragshantering för att stärka kontrollen och säkerställa att bidrag går till rätt aktörer.
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
Unga kvinnors ekonomi halkar efter tidigt4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Könsskillnader i inkomster börjar redan i unga åldrar och följer sedan med genom arbetslivet.
79 miljoner för att förebygga våld13.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu får 23 aktörer statsbidrag för projekt och verksamheter som förebygger mäns våld mot kvinnor. I många av ansökningarna till Jämställdhetsmyndigheten riktar sig insatserna till barn. Totalt fördelar myndigheten 79 miljoner kronor för de närmaste två åren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum