BASF

ROUTING är tema i BASF:s färgtrender för fordonsindustrin 2024/25

Dela

Varje år skapar designers från BASF Coatings en ny färgkollektion för att inspirera fordonsdesigners världen över. “ROUTING” som är titeln på färgtrenderna för 2024/25, syftar på begreppet routing inom kommunikationsteknologi, alltså hur information överförs.

Bilfärger 2024/25, BASF
Bilfärger 2024/25, BASF

- I våra trendobservationer har vi identifierat hur vi kommunicerar och hanterar information med mänsklig eller icke-mänsklig intelligens som en stark drivkraft för trendutveckling, Kommunikation är livlig, ständigt föränderlig och ömsesidigt mottaglig – precis som färger, säger Mark Gutjahr, global chef för fordonsfärgsdesign på BASF.

ROUTING speglar den föränderliga kommunikationen genom en mångsidig färgpalett.

Årets trender innehåller nya röda nyanser med intensivt lila toner, vilket markerar en övergång från mörkare och blåaktiga röda färger. De mörka akromatiska färgerna har förnyats med intensiva färgeffekter som ger dynamik utöver solid svart. Fina metalleffekter kännetecknas särskilt av starka effekter på ytan, vilket ger en ny lyster. Spektrat av pastellfärger fortsätter att diversifieras, exempelvis i beige och ljusgröna nyanser som redan finns på marknaden, samt i ovanliga mellantoner.

Hållbarhet och funktionalitet förblir kärnteman i ROUTING, där färger utvecklas med hjälp av förnybara, återvunna och biobaserade material, och optimeras för sensorbaserade system. Eftersom fordonstillverkare använder BASF:s färgtrender för att designa framtida bilmodeller, kan slutkunder se dessa på vägarna eller på sina uppfarter inom de kommande tre till fem åren.

Europa - Kraftfull svart färg

I Europa framträder HARBINGER’S INK som en stark nyckelfärg baserad på medvetenheten om att naturresurser är ändliga. Med en unik och tidigare osedd glittrande effekt förstärks denna kraftfulla svarta färgen genom en kombination av koldioxidnegativa och förnybara komponenter, samt biologiskt nedbrytbara pigment.

- HARBINGER’S INK representerar den avgörande integrationen av miljöansvar i fordonsdesign. Den markerar en direkt koppling från en stark färgposition till ett hållbart koncept, förklarar Gutjahr.

Asien och Stillahavsområdet – Metallic och hållbara koncept på nytt sätt

i Asien och Stillahavsområdet utmärker sig SCINTILLATION med sin varma gråton och flytande metalleffekt, designad med en ny, lågemissionsbaserad lackteknologi. Denna färg antyder den framtida kopplingen mellan mänsklig och icke-mänsklig intelligens och förstärker varumärkesvärdet för högklassiga fordon och deras kvalitet och hållbarhet.

- SCINTILLATION fångar regionens strävan efter raffinerad men framåtblickande design. Den överensstämmer med regionens fokus på att skapa högkvalitativa, hållbara fordonslösningar som resonerar med både teknologiska framsteg och bestående värden, noterar Chiharu Matsuhara, chef för fordonsfärgsdesign i Asien och Stillahavsområdet.

Amerika – Dubbla nyanser smälter samman till en

I Amerika är HOLDING SWAY en framträdande färg som symboliserar sammanflätningen av dubbla nyanser och samarbetsenergier. Denna färg har en intensiv lila nyans med stark blåaktig skifteffekt.

- I olika delar av samhället kommer olika influenser samman och inspirerar till innovativa lösningar för produkter. Genom att skapa kopplingar och överbrygga motsatser uppstår nya möjligheter och utrymmen för hur människor konsumerar, kommunicerar och upplever mobilitet, I HOLDING SWAY symboliseras värdet av att transparenta och samarbetsvilliga energier smälter samman för att forma innovativa vägar, förklarar Lizzie-Marie, ledande färgdesigner för Amerika.

Färgexpertisen hos BASF Coatings

Varje år studerar designers från BASF:s Coatings-division framtida trender, som de använder som grund för att utveckla ytor, texturer och färgpositioner inom en rad olika områden, inklusive industri, mode, konsumentprodukter, natur och teknologi. Resultaten delas sedan med BASF:s fordonskunder för framtida serieproduktion.

År 2024 uppmärksammades ZENOMENON och EFFLORESCENCE, två färger designade av BASF och inkluderade i tidigare färgtrendskollektioner, av Red Dot Design Award, en av de mest prestigefyllda designtävlingarna i världen.

Bilder

Om oss

På BASF skapar vi kemi för en hållbar framtid. Vi kombinerar ekonomisk framgång med socialt ansvar och miljöskydd. Våra fler än 110 000 anställda i BASF-gruppen arbetar för att bidra till framgång för våra kunder i nästan alla sektorer och alla världens länder. Vår portfölj består av de sex segmenten; Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care and Agricultural Solutions. Under 2021 omsatte BASF EUR 78,6 miljarder. Läs mer på www.basf.se

Följ BASF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BASF

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye