Fler patienter med benskörhet ska upptäckas i AI-projekt
Den 20 oktober är det internationella osteoporosdagen. Benskörhet (osteoporos) är en vanlig sjukdom där rätt utredning och behandling gör stor skillnad för patienten. I ett projekt på Universitetssjukhuset i Linköping ska modern bildteknik med AI användas för att hitta patienter som har nytta av behandling och som vården idag ofta missar.
Varannan kvinna och var fjärde man kommer att drabbas av en osteoporosfraktur efter 50 års ålder. Det är ett brott på till exempel en kota i ryggen, handleden eller höften. En första osteoporosfraktur brukar följas av flera frakturer som kan orsaka stort lidande och bestående fysiska funktionsnedsättningar.
– Osteoporos är en mycket vanlig men underdiagnostiserad sjukdom. Många lider i det tysta och får nya allvarliga frakturer som vi med rätt omhändertagande hade kunnat undvika. Trots att det idag finns effektiva förebyggande läkemedelsbehandlingar sätts de ofta inte in eftersom sjukdomen inte upptäcks, säger forskningsledaren Anna Spångéus, överläkare vid osteoporosmottagningen, Region Östergötland och biträdande professor vid Linköpings universitet.
Nu satsar Region Östergötland på att betydligt fler osteoporospatienter ska få rätt diagnos och behandling. I november startar ett projekt där ett AI-verktyg ska användas för att screena efter kotfrakturer (kotkompressioner) på röntgenbilder. Studien blir den första som använder det specifika AI-verktyget för att upptäcka osteoporos, och har redan väckt internationellt intresse.
– Personer som har fått en kotfraktur löper en hög risk att få nya frakturer. Det är viktigt att vården identifierar dem. Om vi kan öka andelen patienter vi identifierar och behandlar kommer det kunna spara mycket lidande för patienten och sannolikt också stora resurser för sjukvården, säger Anna Spångéus.
I projektet samarbetar osteoporosmottagningen, röntgenkliniken, medicinska tekniker i Region Östergötland, en hälsoekonom från Linköpings universitet och medicintekniska företag. Projektet har fått flera miljoner kronor i bidrag från Medtech4Health/Vinnova, bland annat AIDA-medel.
Upptäcks tidigare
När AI används kan en stor mängd röntgenbilder analyseras på kort tid. I projektet kommer röntgenläkare att granska och bekräfta alla kotfrakturer som AI-verktyget identifierar.
– Vi har sett att det aktuella AI-verktyget hittar kotfrakturerna med en hög träffsäkerhet. Det hjälper oss att upptäcka benskörhet i ett tidigare skede hos patienter som kan ha röntgats för andra diagnoser. Det kan leda till att fler patienter utreds och behandlas korrekt och därmed slipper framtida allvarliga frakturer. säger Mischa Woisetschläger, överläkare och docent på röntgenkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
När en kotfraktur hittas på en röntgenbild kontaktas patienten av Region Östergötland och erbjuds utredning för benskörhet via primärvården. Om undersökningen visar att det rör sig om benskörhet erbjuds patienten läkemedelsbehandling och vid behov andra förebyggande insatser.
– Vi tror att många fler patienter kommer att få rätt behandling och slippa stora besvär. Vi uppskattar att vi kommer att kunna identifiera och hjälpa runt 400 fler patienter bara under den fyramånadersperiod som projektet pågår, säger Anna Spångéus.
Vårdkostnaderna för osteoporosfrakturer är höga, och uppskattas till cirka 23 miljarder kronor varje år i Sverige. I projektet kommer därför även hälsoekonomi att analyseras.
Kontakter
Anna Spångéus, överläkare och professor
Telefon 073-620 95 21
anna.spangeus@regionostergotland.se
Följ Region Östergötland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland
Behandlingshem stängs tillsvidare6.3.2025 15:09:51 CET | Pressmeddelande
Verksamheten vid HVB Fyrbylund i Norrköping kommer att pausas och en utredning av den fortsatta verksamheten ska göras. Orsaken är allvarliga brister i verksamheten som innebär svårigheter att bedriva en kvalitativ vård med hög patientsäkerhet. HVB-hemmet drivs i samverkan mellan länets tretton kommuner och Region Östergötland.
Högt tryck på barnakuterna i länet6.3.2025 08:52:07 CET | Pressmeddelande
Just nu är det högt tryck på barnakutmottagningarna i länet. Många söker vård för förkylningssymtom, feber och magsjuka – tillstånd där egenvård i hemmet oftast räcker. Barnklinikerna uppmanar föräldrar att ta del information och råd på 1177.se och avvakta med att söka vård akut.
Gratis HPV-vaccin och biobiljett på internationella kvinnodagen5.3.2025 09:00:28 CET | Pressmeddelande
Insatserna för att utrota livmoderhalscancer genom att erbjuda unga kvinnor gratis vaccination mot HPV fortsätter. På internationella kvinnodagen den 8 mars kan kvinnor födda 1994 till 1999 passa på att vaccinera sig i Norrköping och Linköping och samtidigt få en gratis biobiljett.
Regional satsning för civil och militär samverkan26.2.2025 15:04:51 CET | Pressmeddelande
Region Östergötland satsar två miljoner kronor på ett projekt som ska öka samarbetet mellan civila och militära aktörer i länet. Målet är att de tillsammans ska ta fram, sprida och använda innovationer och ny kunskap för att stärka totalförsvaret.
Region Östergötland inför nytt arrangörsstöd26.2.2025 15:01:47 CET | Pressmeddelande
Nu inför Region Östergötland ett nytt arrangörsbidrag. Stödet ska främja arrangemang som har en särskild regional betydelse, så att många kan ta del av kultur i varierade former och på olika platser i länet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum