Nu är Skolfastigheters uppvärmning helt fossilfri

Dela

Som en del i utvecklingen av fastighetsbeståndet och bolagets långsiktiga hållbarhetsarbete har Skolfastigheter länge arbetat med att byta ut gamla värmeanläggningar mot nya, mer miljövänliga alternativ. Målsättningen har varit att nå 100 procent fossilfri uppvärmning av kommunens skolor och förskolor. Under oktober 2024 har vi nått målet i denna gröna utveckling.

Svart griffeltavla där kemiska beteckningen av koldioxid är skrivet i vit krita.
Nu är uppvärmningen av Skolfastigheters förskolor och skolor i Uppsala kommun helt fossilfri (foto: Pixabay bildbank).

Investeringar i modern teknik för fossilfri uppvärmning är en av många åtgärder som ofta har följt med i Skolfastigheters renoveringar av gamla skol- och förskolebyggnader. Övergången från Skolfastigheters gamla fossilbaserade värmeanläggningar till nyare teknik i form av HVO- eller Pelletsanläggningar, innebär kraftigt reducerade koldioxidutsläpp.

- Vinsterna är flera. Förutom ett minskat klimatavtryck följer vanligtvis också ett mer effektivt energiuttag efter det att nya anläggningar installerats och driftsatts. Det innebär att vi kan medverka till sparande både på klimatkontot och i form av sänkta driftkostnader, säger Skolfastigheters fastighetschef, Simon Mughrabi.

De sista gamla oljepannorna har i år bytts ut mot gröna alternativ

Under den gångna sommaren har både Ramsta skola och Järlåsa skola bytt ut sina gamla värmeanläggningar mot ny teknik som använder HVO* för uppvärmning. Länna skolas gamla värmeanläggning har under samma period bytts ut till att använda två moderna pelletspannor.

- I början av oktober månad fick vi också grönt ljus för att sätta i gång den nyinstallerade pelletsanläggningen på Skuttunge skola - som också den under hösten konverterats från en gammal oljepanna. Den 3 oktober driftsattes den nya värmeanläggningen, vilket innebär att Skolfastigheter nu helt lämnat fossilbaserad uppvärmningsteknik bakom sig, berättar Skolfastigheters förvaltarchef, Stefan Häggquist.

Mängden koldioxidutsläpp, relaterat till värmeproduktionen, beräknas minska med cirka 90 procent per år och fastighet när nya värmeanläggningar tar över de gamla fossilbaserade. Utsläppen från en gammal värmeanläggning motsvarar med andra ord ungefär samma mängd koldioxidutsläpp som genereras av tio nya värmeanläggningar där HVO-olja eller Pelletsbrännare används.


Fakta om Skolfastigheters uppvärmning:

Skolfastigheters skolor och förskolor använder olika typer av värmeanläggningar, beroende på byggnadernas förutsättningar och deras geografiska läge i kommunen. Till största delen används fjärrvärmeanläggningar, vilket dominerar i Uppsala tätort. På landsbygden förekommer vanligen annan uppvärmningsteknik, exempelvis pelletsbrännare, HVO, bergvärme och i vissa fall direktverkande el.

*HVO (Hydrerad Vegetabilisk Olja) är en förnybar, kemisk kopia av vanlig fossilär olja och används bland annat som drivmedel i fordon och i byggnaders värmeanläggningar.


Läs mer om Skolfastigheters hållbarhetsarbete på webbplatsen skolfastigheter.se.


För mer information om Skolfastigheters uppvärmning:
Stefan Häggquist, Förvaltarchef, Skolfastigheter
Tel: 018-727 41 88, e-post: stefan.haggquist@skolfastigheter.se

Simon Mughrabi, Affärsområdeschef Fastighet, Skolfastigheter
Tel: 018-727 40 26, e-post: simon.mughrabi@skolfastigheter.se   

Kontakter

Bilder

Två röda pelletsbrännare i källare på skola.
Länna skola utrustades under sommaren 2024 med två pelletsanläggningar för skolans uppvärmning (foto: Skolfastigheter).
Ladda ned bild
Träpellets som ligger framför vedpinnar.
De träpellets som används i Skolfastigheters värmeanläggningar innehåller sågspån eller kutterspån från svenska barrträd (foto: genrebild från Pixabay.
Ladda ned bild
Pelletsanläggning i källardel av skola.
Del av Länna skolas pelletsanläggning (foto: Skolfastigheter).
Ladda ned bild
Gul stenskola med skolgård, grusplan och lekutrustning i förgrunden.
Länna skola värms sedan sommaren 2024 upp av två pelletsanläggningar (foto: Lilla Produktionsbolaget).
Ladda ned bild
Skolgård med träd och gul skola i sten i bakgrunden.
Ramsta skola bytte under sommaren 2024 ut sin gamla oljevärmeanläggning mot en ny som använder fossilfri olja (HVO) (foto: Anders Tukler).
Ladda ned bild
Röd, gammal träskola med grön gräsmatta och omgivande träd.
Skuttunge skolas nya pelletsanläggning togs i drift i början av oktober (foto: Anders Tukler).
Ladda ned bild
Gul tegelskola med grön skolgård och passerade bilväg framför byggnaden.
Järlåsa skola fick i samband med sin renovering en ny oljepanna som använder grön HVO-olja (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild

Dokument

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

Natur, trivsel och aktivitet ramar in vardagen på Rosendals skola20.9.2024 18:08:42 CEST | Pressmeddelande

I augusti påbörjade elever och personal höstterminen i sin nya skola och nu har de hunnit bo in sig lite mer i lokalerna. Reaktionerna på allt nytt har varit många, men en sak är både barn och vuxna överens om – de trivs bra i Rosendals skola. På fredagen den 20 september var det äntligen dags för Skolfastigheter att, tillsammans med elever, personal och kommunpolitiker, fira och inviga den nya, gröna skolan och skolgården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye